Patellaluxation

Symptom på patellaluxation

En patellaluxation är en knäskada som oftast uppstår i samband med ett vridvåld eller ett kraftigt yttre slag mot knäskålen, till exempel. I dagligt tal brukar man säga att knäskålen hoppar ur led, dvs. disloceras. Det vanligaste är att knäskålen (patella) flyttas från sin position utåt (lateralt), med andra ord till utsidan av knät och fastnar i det läget. Patella kan i vissa fall hoppa tillbaka av sig själv, en så kallad subluxation. En luxation av knäskålen gör mycket ont och knät svullnar ofta upp efter skadetillfället samt att skador på sidostabiliserande ligament kan uppstå. Patellaluxation drabbar oftast unga idrottande personer. I andra fall där det är en högre risk att råka ut för en patellaluxation är om personen har en anatomiskt grund knäskål eller ledfåra, en benställning som är i valgus, eller är överrörlig i knä och fot.  

Behandling av patellaluxation 

Vid skadetillfället kan knäskålen självmant hoppa tillbaka (repositioneras), i och med att knät rätats ut. I andra fall där det har skett en total luxering kan man behöva vård för att få hjälp med att få patella tillbaka till sin position. När en person har drabbats av patellaluxation ökar risken för att det skall ske igen. Detta är på grund av att de stabiliserande strukturerna runt knäskålen har blivit uttöjda. För att minska risken för att det händer igen (reluxation) är en knäortos att rekommendera för att öka kontroll och stabilitet av knäskålen.

Knäortosen bör sitta tajt och ha en så kallad pelott, dvs en stadig halvmåneformad kudde, vid utsidan av knät för att hindra att knäskålen förflyttar sig utåt. Man kan även vara hjälpt av fysioterapi. I vissa fall kan även operation bli aktuell för att stabilisera knäskålens position. Använd ortosen mer intensivt direkt efter skadan för att sedan övergå till användning vid aktivitet. Du ska följa din läkares rekommendationer om användningstid. Andra åtgärder för att motverka att det händer igen är att med hjälp av inlägg stabilisera från fotleden upp till knät och minska valgusställning i knät, (kobenthet). Med hälkilar i skor undviker man att översträcka knäleden. 

Specifika produkter från TeamOlmed   

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av patellaluxation. Vi har flera olika modeller av patellastabiliserande ortoser som passar olika benformer. Vi har prefabricerade inlägg och kilar som i kombination med knäortos ger bästa resultat.  För andra individuellt utprovade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.