Stortån

Ont i stortån

Om du har ont i stortån kan det finnas flera orsaker, en av de vanliga orsakerna är artros. Detta är en kronisk sjukdom där det sker förändringar i ledernas brosk. Kroppens leder har brosk så att de ska kunna glida mot varandra på ett enkelt sätt. Det är viktigt att vara uppmärksam på ett antal symptom som tydligt visar artros. Det finns bra behandling som lindrar besvären mot artros.

Symptom på artros i stortån

Symptom på artros i stortån kommer mer långsamt och smygande, tån kan även bli svullen och stel. 

Smärtan brukar vara mest framträdande i grundleden på stortån, men det förekommer också ofta värk i den närmast liggande tån bredvid stortån. Smärtan kan va strålande och ske i vilande läge och i de fallen även störa sömnen. Diagnos av artros kan göras hos en fysioterapeut, ortoped eller allmänläkare. De ser då på patientens tidigare sjukdomshistorik, går igenom symptom och utvärderar ledens funktion.

Behandling av artros i stortån

Behandling för artros bör helst sättas in tidigt. Ett träningsprogram kan stärka musklerna kring den drabbade leden. Träning gör förstås ont till att börja med, eftersom man vid träningen behöver belasta och röra på fötterna. Det finns dock ingen risk för att tillståndet ska bli värre med träning då träningen i sig inte kan förvärra problemen ytterligare utan bara lindrar symtomen.  

Att använda en sko med en tjock och något stel sula gör att leden håller sig mer stilla vid gång, vilket minskar smärtan. Här kan TeamOlmed hjälpa till. Vi har ett stort utbud av lämpliga skor och inlägg, och våra ortopedtekniska avdelningar erbjuder även skor med medicinsk inriktning. Vårt “Hallux rigidus inlägg” är ett specialframtaget inlägg av oss för detta ändamål och kan köpas med rätt storlek över disk.

En annan lösning är att behandla leden med kortison. Vid stora besvär krävs det operation. Detta kan göras på flera olika sätt. Den vanligaste operationen är en steloperation av leden. Om den blir framgångsrik minskar smärtan i leden, eller försvinner helt.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop