Schlatters sjukdom

Symptom på Schlatters sjukdom 

Schlatters sjukdom drabbar främst ungdomar i åldern 8-15åringar. Oftast drabbar det idrottande barn som genomgår en snabb tillväxtspurt och som samtidigt har en hög aktivitetsnivå. Det bidrar till att en inflammation vid lårmuskulaturens seninfäste utvecklas. Infästet är beläget strax nedanför knäskålen. Smärta samt svullnad strax nedanför knäskålen är ett symptom på Schlatters. Det kan ibland också uppstå en knöl vid infästningen. Smärtan uppkommer och förvärras vid en explosiv rörelse såsom hopp, löpning och till viss del även gång i trappor då knät då blir utsatt för hög belastning. Smärtan är i sig inte farlig och är aktivitetsrelaterad men begränsar barnets möjlighet att deltaga i idrotter. Då diagnosen är tillväxtrelaterad kan besvären komma och gå. Besvären ska försvinna helt när individen har växt klart, i vissa fall kan dock knölen under knäskålen finnas kvar. 

Behandling av Schlatters sjukdom 

Som första åtgärd bör aktivitetsnivån minska samt att ungdomen undviker explosiva rörelser till dess att inflammationen gått ner. För att avlasta belastningen av knät, framförallt vid aktivitet, är det bra att använda en knäortos. Det finns olika typer att knäortoser man kan använda. Vi rekommenderar att använda en knäortos som har en förstärkning, i form av en kudde (pelott), eller ett extra band, strax under knäskålen. Den skapar ett avlastande tryck ovanför fästet och på så sätt minskar belastningen för inflammationen. Vid lindriga symtom kan även en cirkulär knäortos användas för smärtlindring då dessa ger värme och hjälper knät att aktivera sin stabiliserande muskulatur. Skor med bra stötdämpning reducerar belastningen på knät och kan därmed minska smärtproblematiken. Vid kraftig pronation av fötterna, dvs att fötterna lutar inåt, så kan det vara aktuellt med inlägg för att förändra belastningslinjen genom knät.  

Specifika produkter från TeamOlmed   

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av schlatter. Vi har flera modeller av ortoser att välja mellan och du kan enkelt beställa dem i vår webbshopp eller köpa dem hos din lokala Teamolmed klinik/butik. För andra individuellt utprovade produkter samt individuella inlägg är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet och boka en tid.