Benhinneinflammation

Symptom benhinneinflammation

Om du har sprungit eller gått mer än vanligt kan du få ont på framsidan av underbenet eller till höger under knät. Dessa besvär brukar vi allmänt benämna benhinneinflammation, eller periostit som den kliniska diagnosen heter, vilket är en överbelastningsskada. En bidragande orsak till skadan kan vara att du har en ogynnsam rörelse i foten, t ex en överpronation som bidrar till en retning mellan en muskels infästning och benhinnan i skenbenet (tibia) eller vadbenet (fibula). Smärtan kan vara ilande eller molande och med en tydlig palpationsömhet. Smärtan minskar vid minskad belastning och ökar vid motsatsen.

Behandling benhinneinflammation

Direkt effekt på benhinneinflammationen får du via läkemedel, men det är viktigt att se problematiken långsiktigt och därför jobba med stärkning och stretching av muskulatur. Att minska på rotationen i underbenet är av stor vikt, detta kan kan vi åtgärda genom användning av individuella eller anpassade skoinlägg. Kortsiktigt kan man också tejpa foten för att uppnå stabilitet. Det är viktigt att minska på belastning och byta det underlag som man vanligtvis rör sig på vid benhinneinflammation. Mjukare underlag gör att kroppen inte behöver kompensera med pronation, därför är promenader i skogen en bättre motionsform än löpning på asfalt under läkningsprocessen.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och vi har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av benhinneinflammation. Vi har flera modeller av ortoser och skoinlägg att välja mellan och du kan enkelt beställa dem i vår  webshop  eller köpa dem hos din lokala TeamOlmed  klinik eller butik. För andra individuellt utprovade produkter samt individuella inlägg är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet och boka en tid.