Hallux valgus

Symptom för Hallux valgus

Hallux valgus betyder i princip sned stortå. Alltså att stortån blir böjd och pekar inåt mot de andra tårna istället för att peka rakt fram.

Det börjar med en rodnad på insidan av stortåns grundled som senare övergår att bli en knöl. Knölens storlek och rodnad kan variera beroende på vilket tryck och skav den blir utsatt av från skor och dylikt. Som ett resultat leder hallux valgus med tiden till att fotens främre del blir allt bredare, hur mycket bredare kan variera. Sedan blir det till slut svårt, eller gör alltför ont, att gå i vanliga skor. Om stortån ligger mot de andra tårna kan de också få skav. Det finns flera faktorer som ökar risken för uppkomst av hallux valgus såsom genetik, plattfothet, reumatiska besvär och konsekvent användande av trånga skor med hög klack.

Behandling av Hallux valgus

Eftersom hålfoten är delaktig i rörelsemönstret och belastningen på stortåleden när vi går, är rekommendationen i första hand ett skoinlägg. För bästa effekt bör skoinlägget ha en främre pelott som lyfter upp det främre fotvalvet. Alltså är det även viktigt att tänka på att inte köpa för trånga skor. Däremot kan det vara nödvändigt att välja en större storlek, eller att helt byta skomodell. Men det är också klokt att använda skor som är i skinn eller mocka då dessa med lätthet kan lästas och anpassas för minskat tryck. På senare tid har det kommit nattskenor för behandling och korrigering. Men konservativa åtgärder kommer inte att återge tån sin ursprungliga form och funktion, det kan däremot eventuellt minska risken att det blir värre. Då kan du dessutom ev minska den smärta en sned stortå kan innebära, speciellt om du går och står mycket i din vardag.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av hallux valgus, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Som standard använder vi bland annat vårt populära Softwalk skoinlägg, hallux rigidus-inlägg, hallux valgus-skena och anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via webbokningen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop