Ont i underbenet & i benet | Symptom & behandling | TeamOlmed

Ont i benet

Det finns många olika anledningar till att du får ont i benen eller benet. Smärtan kan variera väldigt mycket, allt från långvarig värk till kraftig smärta som plötsligt uppstår i benet eller benen.

Det finns god hjälp att få när man har problem eller värk i benet eller båda benen. Det beror även på vilken ålder du är i, ofta har unga personer växtvärk i benen och äldre personer tenderar att får ont i benen, ofta på grund av kärlkramp.

Vanliga symptom

Värk i benen kan vara en sjukdom som kallas kärlkramp, som ger en krampartad smärta i vaderna. Rökning och hög ålder är oftast de vanligaste orsakerna till att man drabbas av kärlkramp. Svullnad i vaden, rodnad och smärta i benet kan bero på att du har fått en blodpropp. Om du misstänker att du fått en blodpropp i benet bör du omedelbart uppsöka eller kontakta närmaste vårdcentral.

En av de vanligaste anledningarna som vi stöter på i vårt arbete är att patienter kommer till oss med ont på framsidan av underbenet. Ofta har smärtan uppkommit efter att patienten har sprungit eller gått mer än vanligt. Om du har en sådan smärta har du troligtvis belastat dina ben mer än vanligt och då fått en överbelastningsskada. Det finns många som benämner värken som benhinneinflammation, men det behöver inte ha gått så långt..

En orsak som ofta är bidragande är om du har någon fotrörelse som överanstränger benet, exempelvis överpronation som belastar benhinnan i underbenet.

Överpronation innebär att foten och fotleden rullar inåt och utsätter såväl ankeln som underbenet för en överdriven inåtrotation. Det kan i sin tur göra att en mängd olika problem uppstår i ben, knän och rygg.

Behandling av ont i benet

Om du har ont i underbenet bör du avvakta med större ansträngningar tills dess att du inte har ont längre. För att påskynda läkningen kan du använda värmande skydd för underbenet. Värmen ökar blodgenomströmningen och på så vis kortas läkningsprocessen.

Om du misstänker att du har någon form av överpronation behöver du kontakta oss då detta är något som behöver undersökas närmare. Om överansträngningar beror på att foten överpronerar rekommenderar vi att du använder inlägg i dina skor med stöd för fotens insida. Besök din närmaste TeamOlmed butik för personlig rådgivning och produkter som är speciellt anpassade för dig.

 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

Benhinna

Symptom ont i benen

Om du har sprungit eller gått mer än vanligt kan du få ont på framsidan av underbenet. Dessa besvär brukar benämnas benhinneinflammation, men är i själva verket en överbelastningsskada. En bidragande orsak till skadan kan vara att du har en ogynnsam rörelse i foten, t ex en överpronation som bidrar till en överbelastning av benhinnan i underbenet.

Behandling ont i benen

Vid symtom bör man undvika större ansträngning av underbenet tills dess att du inte har ont. För att öka blodgenomströmningen, och på så sätt påskynda läkningen kan något typ av värmande skydd för underbenet användas. Om foten överpronerar rekommenderas inlägg med stöd för fotens insidan.

 

Vi är experter på hjälpmedel mot överbelastningsskador. Du bokar enkelt ett besök till någon av våra specialister via vår onlinebokning  eller kontaktar någon av våra enheter

Med anledning av Covid-19

Läs mer