Kölbröst – Pectus Carinatum

Symtom för Kölbröst – Pectus Carinatum

Kölbröst, även kallat fågelbröst, innebär en utbuktning av bröstkorgen. Hur utbuktningen uppstår är inte fastställt, men en möjlig orsak kan vara ökad tillväxt av brosk eller skelett i revbenen. Varför utbuktningen uppstår är också oklart, men man har sett att det kan vara är ärftligt. Utbuktningen blir olika stor hos olika individer och den kan sitta i mitten av bröstkorgen eller på ena sidan.

Förekomsten av kölbröst är ca 1 av 1600 barn. Av dem som får kölbröst är ca 4 av 5 pojkar. Kölbröst börjar vanligtvis synas i 5-10 års åldern, men blir ofta mer framträdande i samband med puberteten. Utbuktningen kan sedan fortsätta att öka tills barnet växt klart. Kölbröst är en kosmetisk deformitet och brukar inte ge upphov till smärta eller annan fysiologisk påverkan. Det kan dock vara psykiskt påfrestande för drabbade individer och en del upplever det som kosmetiskt störande.

Behandling av Kölbröst – Pectus Carinatum

Hos en växande individ kan vi behandla kölbröst konservativt. Då tillverkar vi en korrigerande korsett (eller bröstplatta) som man spänner runt bröstkorgen. Korsetten går att använda direkt på huden och under vanliga kläder. Användningstiden är ca 20 timmar per dygn. Hur länge behandlingen pågår är individuellt, vilket ansvarig läkare bedömer. För att påbörja korsettbehandling krävs en remiss till ortopedingenjör på en ortopedteknisk klinik. Det är oftast ortopedläkare eller thoraxkirurg som utfärdar remissen.

När remissen når oss på TeamOlmed, blir du kallad till oss. På första besöket skannar vi bålen och tar några mått. Därefter tillverkas korsetten som provas ut och levereras vid ett nytt besök. Leveranstiden är ca 3 veckor. Exempel på hur en korsett kan se ut ser du på bilden nedan.

Korrigerande korsett för behandling av pectus carinatum Korrigerande korsett för behandling av kölbröst

 

 

 

 

 

 

Våra kliniker & butiker