Ryggskott

Symptom på ryggskott

Ett ryggskott, akut lumbago, drabbar ungefär 80% av alla människor och det mest framträdande kännetecknet är kraftig smärta som kommer plötsligt – smärtan sitter i ländryggen och i vissa fall kan den stråla ner i benet. Som ett resultat kan ryggsmärtan leda till att omkringliggande muskler bli spända och påverkar därmed rörelseförmågan. Symptomen är oftast mer påtagliga när man kliver upp ur sängen på morgonen än de är på kvällen. Innan en klar förbättring sker hinner det oftast gå 2 månader, om du inte får någon behandling.

Behandling av ryggskott

För att förebygga problemen är det viktigt att träna musklerna som ger bålstabilitet, d v s coremuskulaturen – kroppens kärna, samt att vara allmänt aktiv. Men manuell behandling av fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor har ofta momentan effekt. Även egenvård kan hjälpa, t ex stretching och avlastningsövningar. Genom att använda en korsett som stabiliserar, får ryggens muskler möjlighet att slappna av och det bidrar till ett snabbare tillfrisknande. En korsett kan också öka dina möjligheter att kunna träna så att du så snabbt som möjligt kan läka.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av ryggskott, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Som standard använder vi bland annat de smidiga och bekväma ortoserna Össur Form fit pro rygg och Bauerfind Lordoloc. För individuellt utformade korsetter kan du kontakta närmsta vårdcentral, de kan ge information om regelverket för hjälpmedel i din region. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.