Kotkompression

Symptom på kotkompression

Vid kotkompression har en eller flera av dina kotor i ryggraden blivit sammanpressade. Drabbade är oftast äldre personer och i de flesta fall är den bakomliggande orsaken benskörhet, osteoporos. Har du inte benskörhet brukar en kotkompression bero på att du har varit med om en olycka, som skadat ryggen, t ex en halk- eller fallolycka. Kotkompression kan vara rejält smärtsamt men har ofta en naturlig läkning på 2-3 månader. Vid allvarligare symptom såsom smärta i ryggen och domningar i benen bör du söka akut vård.

Ortopedteknisk behandling vid kotkompression

Förutom att öka din fysiska aktivitet och en eventuell behandling mot benskörhet kan man också använda en korsett runt ryggen. Syftet med en korsett är att få en optimal ställning på ryggen, att avlasta och därmed minska smärtan som uppstått. Korsetten kan vara i ett standardutförande eller individuellt anpassad. Korsetten provas ut tillsammans med vår personal på TeamOlmed.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av kotkompression, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Standardprodukter vi använder är bland annat de smidiga och bekväma ortoserna Össur Form fit pro rygg och Bauerfind Lordoloc. För individuellt utformade korsetter kan du kontakta närmsta vårdcentral, de kan ge information om regelverket för hjälpmedel i din region. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.