Ont i handen | TeamOlmed

Ont i handen

Tumartros, tennisarmbåge och karpaltunnelsyndrom är några exempel på områden där vi kan erbjuda stödjande och avlastande ortoser. Gemensamt för dessa är att de avlastar och minskar smärtan och underlätta vardagen. Läs mer om olika arm- och handrelaterade problem här nedan. Välkommen att kontakta oss för vidare information.

Karpaltunnelsyndrom

Symptom
Symptomen uppstår vanligtvis som domning av armen nattetid. Besväret beror på att medianusnerven, som löper i den trånga karpaltunneln i handleden, kläms ihop. Karpaltunnelsyndrom är vanligast bland kvinnor mellan 40-60 år. Även diabetiker, reumatiker, gravida och personer som utsätts för vibrationer löper ökad risk att drabbas.

Ortopedteknisk behandling
För att hindra inklämning av nerven bör en stel handledsortos användas nattetid. Syftet med detta stöd är att öppna upp karpaltunneln maximalt genom att hålla handleden helt rak.

Tumartros

Symptom
Ett exempel på artros i handen är tumbasartros. Artros i tummens grundled kan uppkomma spontant eller efter en skada tidigare i livet. Vid rörelse och belastning gör det ont.

Ortopedteknisk behandling.
För att minska ledens rörelse och genom detta smärtan, kan en tumortos användas. Det finns många olika varianter av detta hjälpmedel, men syftet är detsamma. Det gäller bara att hitta den modell som passar din hand och ger det stöd som din tumme behöver.