Hälsporre - symtom och behandlng | TeamOlmed

Hälsporre

Vad är hälsporre?

I hålfoten finns en större sena som går mellan hälen och tårna. När den senan blir överbelastad kallas tillståndet i folkmun för hälsporre. Det beror på att det ofta bildas en liten sporre på hälbenet när senan blivit överansträngd.

Symptom på hälsporre

Det främsta symptomet på hälsporre är smärta i foten. Framför allt partiet under och omkring hälen kan vara ömt och smärtan upplevs främst när den drabbade står, promenerar, springer eller utför andra aktiviteter som belastar hälen.

Många gånger försvinner symptomen relativt snabbt, men i vissa fall kan de vara i upp till ett år eller mer trots behandling. Problemen kan således vara långvariga och det är möjligt att få hälsporre flera gånger. 

Behandling på hälsporre

Hälsporre uppstår ofta vid långvarig användning av dåliga skor. Besvären kan vara ett resultat av att du går eller springer mycket i skor med tunn hård sula, är överviktig, stram i muskulaturen. Därför rekommenderas det att använda skor med mjukare sula som fungerar stötdämpande. Välj modeller som är extra mjuka under hälen men samtidigt stabiliserande kring häl. Du bör också använda inlägg som avlastar foten och minska spänning i senan.

Den som har hälsporre bör även vila fötterna. Avstå från långa promenader, joggingrundor och andra liknande aktiviteter tills symptom försvinner. Vänta tills du inte längre har ont och påbörja sedan långsamt att förlänga promenaderna.

Olika former av terapi som sjukgymnastik och fysioterapi kan också vara till hjälp. Du kan också genomgå stötvågsbehandling och i särskilt allvarliga fall även en operation.

Behandling hos TeamOlmed

Om du har hälsporre är du välkommen till oss på TeamOlmed. Vi är landets främsta ortopedtekniska företag och vårt mål är att hjälpa dig som har rörelserelaterade besvär.

Hos oss kan du få hjälp både med behandling och utprovning av ortopedtekniska hjälpmedel. Vi har erfarna specialister med bred kompetens och vi välkomnar alla patienter. Kontakta oss gärna för hjälp eller rådgivning!

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

 

Med anledning av Covid-19

Läs mer