Os tibiale externum

Os tibiale externum

Os tibiale externum är ett extraben som sitter i anslutning till Naviculare, som är ett mellanfotsben mitt på insidan av hålfoten. I kombination med en snedställd fot (valgus) kan det lilla benutskottet bli framträdande. Smärta uppstår när det blir utsatt för tryck på insidan av foten. Det kan orsaka svullnad över ”knölen” och huden blir ansatt. Detta uppmärksammas oftast först i 10-årsåldern. Tillståndet påverkar barnets möjlighet att vara aktiv i sporter med ”hårda” skor såsom hockey och alpinåkning. Att sparka fotboll med bredsida kan göra ont.

 

 

Spela fotboll med os tibiale externum kan göra ont

 

 

 

Behandling av Os Tibiale externum

För att minska trycket på fotens insida vill vi påverka fotens valgusställning med ett inlägg och bra skor. Om foten inte tippar i valgus blir inte benutskottet lika framträdande. Den mediala kanten på inlägget kan även skydda benutskottet för tryck vid aktivitet. Vi kan göra avlastningar på skorna och punktlästa för benutskotten och på så sätt undvika överdrivet tryck.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av Os tibiale externum, både utvalda standardprodukter och individuellt framtagna. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet.