Knäartros

Symptom på knäartros 

Artros innebär en obalans mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av ledbrosket. Till exempel hör smärta, stelhet och minskad rörlighet till de vanligaste symtomen för artros. När artrosen drabbar knät kallar vi det för knäartros eller gonartros.   

Ledsjukdomen drabbar vanligen äldre personer men kan även förekomma i yngre åldrar, oftast i samband med tung och monoton belastning på utsatta leder vilket ökar risken för artrosutveckling. Man kan även få “sekundär artros” som innebär att artrosen är kopplad till en tidigare skada, t.ex. fraktur nära ledspringan.  

Upphakning i knät, smärta vid belastning och morgonstelhet är indikationer på knäartros. Smärtan är oftast lokaliserad vid insidan av knät men kan även befinna sig på utsidan eller under knäskålen. Diagnosen fastställer läkare vanligen med hjälp av slätröntgen. Hjulbent eller kobent kan vara en följd av långt framskriden knäartros, exempelvis.  

Behandling av knäartros 

Behandlingen av knäartros är i första hand konservativ med hjälp av hjälpmedel, fysioterapi och läkemedel. Knäortoser kan vara till god hjälp mot smärtproblematik. Mjuka cirkulära knäortoser bidrar med värme och ökar proprioceptionvilket minskar smärta i lindriga fall. Om artrosen är mer utbredd kan man behöva ortoser som förflyttar belastningslinjen i knät. Denna typ av ortos är bäst att prova ut hos din ortopedtekniska verksamhet. Ex. på denna typ av ortos är: vinklade kilar som läggs in i skor, individuella inlägg eller kraftigare knäortoser. I de fall där artrosen är så utbredd att den hämmar det vardagliga livet kan operation bli aktuell.  

Specifika produkter från TeamOlmed    

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av knäartros. Vi har flera modeller av ortoser att välja mellan och du kan enkelt beställa dem i vår  webshop  eller köpa dem hos din lokala Teamolmed klinik/butik. För andra individuellt utprovade produkter samt individuella inlägg är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet och boka en tid.