Bråck

Symptom på bråck 

Bråck beror på att vävnaden mellan huden och magens organ är försvagad. Detta resulterar i en utbuktning på huden som kan vara smärtsam. Denna utbuktning försvinner ofta vid liggande position då fett och delar av organen åter hamnar på rätt plats. Bråcket är ofta litet på morgonen och ökar sedan i storlek allt eftersom dagen går. Kan förekomma på flera olika ställen så som buk, navel, ljumske, pung eller låret.

Vissa bråck uppstår till följd av ärrvävnad efter annan operation, det kan exempelvis vara ett bukbråck. Vid ett så kallat inklämt bråck kan man inte trycka tillbaka utbuktningen manuellt eller vid liggande position. Det kan göra mycket ont och kan bero på en svullnad runt bråcket. Tillståndet är allvarligt och du bör söka vård så snart som möjligt. Bråck kan förekomma hos både barn och vuxna dock är det vanligare att vuxna män blir drabbade.

Behandling av bråck 

Behandlingen ser olika ut beroende på var och hur bråcket har uppstått. Vanligtvis opererar man bråck men vid de fall där operation inte är möjlig eller att operationen drar ut på tiden så kan du använda olika typer av ortoser. Dessa bandage sätter du över bråcket (utbuktningen på huden) för att lindra smärtan och minska obehaget, och minska risken att bråcket blir större.

För ljumskbråck är ett bråckbandage eller specialanpassade underkläder till god hjälp för att hålla bråcket på plats och minska risken att tillståndet blir värre. Korsetter, både standardprodukter och specialanpassade, använder vi till dem som har besvär med bukbråck. Patienter som har någon form av bråck bör undvika tunga lyft då det kan förvärra tillståndet.  

Specifika produkter från TeamOlmed 

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av bråck, både standardprodukter och individuellt framtagna. Som standard använder vi bland annat bråckbandage och korsetter. För individuellt utprovade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet. 

 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop