Ont i foten & ont i fötterna | TeamOlmed

Ont i foten

Är du i behov av att ta av dig skorna vid varje tillfälle du kan eller känner du kanske helt tvärtom, att du skäms för att visa dina fötter barfota? Att lida av olika typer av fotproblem är väldigt vanligt och något som drabbar mängder av människor varje dag. Det finns flera orsaker till varför man kan ha ont i foten. Många problem kan uppstå på grund av den träningshets som råder just nu, men kan även handla om genetiska problem, fel typ av skor eller att man inte rår om sina fötter som man borde.

Problem med fötterna kan absolut uppstå i samband med träning, men kan även uppstå om man är alldeles för passiv. En stor och tung kroppsvikt kan lägga för mycket press på fötter och fotsulor, vilket i sin tur kan leda till ett flertal problem.

De vanligaste orsakerna till smärta i foten

Det finns många orsaker till att man kan ha problem med fötterna. De allra vanligaste anledningarna beror dock på hälsporre, smärta i hälsenan, Mortons sjukdom, hammartå, Hallux valgus eller artros. Hos oss på Teamolmed kan du få hjälp med alla typer av smärta i foten, både genom diagnoser, ortopedisk behandling och behandling med produkter och läkemedel.

Behandling av ont i foten

Att gå runt och ha ont i foten är naturligtvis aldrig roligt. Det är viktigt att man tar smärtan på allvar och får hjälp, istället för att låta det dras. Via oss kan du hitta ortopedtekniska kliniker som hjälper både vuxna och barn med diverse smärtor i fötterna och du hittar även våra butiker på ett flertal platser i landet. Här kan du bland annat hitta skor och olika typer av inlägg som du kan använda dig av. Vi rekommenderar att du kontaktar din närmaste butik eller klinik för personlig rådgivning.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

Hälsena

Symptom
Smärta i och runt hälsenan kan uppstå vid ökad eller extra intensiv belastning under en tid. Det är vanligt att man pratar om att hälsenebesvär uppstår till följd av en inflammation, men den verkliga orsaken ör oftast upprepade små skador på senan. Typiska symptom är, förutom smärta, stelhet och svårighet att komma igång efter vila. En bidragande orsak till att skador uppstår kan vara överrörlighet i fotleden vilket vanligen innebär pronation (foten rullar överdrivet inåt vid belastning genom steget).

Läs mer

Framfot

Symptom
Smärta i framfoten kan uppstå om nerver kommer i kläm, Mortons sjukdom. Mortons sjukdom orsakas ofta av ett nedsjunket främre fotvalv alternativt att framfoten kläms ihop p g a skor som är för smala. Om nerven är i kläm under en längre tid kan den förtjockas vilker leder till att den kläms ytterligare.

Ortopedteknisk behandling
Den bästa åtgärden är att använda en bred sko samt inlägg med en s k pelott. En pelott kan både ge smärtlindring och förebygga ytterligare problem. Pelott är en upphöjning som man gör på inlägget, straxt bakom ledhuvuden i framfoten. Pelotten gör så att valvformen återställs och därmed ökar avståndet mellan benen i ledhuvudena som i sin tur gör att trycket på nerven minskar.

Hammartå

Symptom
Hammartå kallas det när en eller flera tår bredvid stortån är böjda så att tåns form liknar en hammare, dvs leden mitt på tån strävar uppåt och blir högsta punkten. Definitionen på Hammartå är att både tåns mellanled och ytterled är böjda. Tillståndet kan leda till att skon trycker på leden från ovansidan och en ömmande förhårdnad kan bildas, en s k liktorn. Liktorn kan även uppstå på tåspetsen. Orsaker som kan leda till hammartå/klotå är nedsjunket främre fotvalv och användning av för trånga skor.

Läs mer

Hälsporre

Symptom
Under foten finns en kraftig sena, vilken är ett viktigt stöd för foten. Senan löper mellan den främre delen av hälbenet och tårna. När fästet på hälbenet blir överansträngt kan du drabbas av hälsporre. Om skadan inte får tid att läka kan en bennabb, hälsporre, bildas på hälbenet. Vanliga symptom på hälsporre är belastningssmärta samt att man är trycköm under hälen. Risken för hälsporre ökar om du överpronerar eller använder dåligt stötdämpande skor särskilt om du går länge på hårt underlag t ex vid en semester i stadsmiljö. Besvären kan tyvärr bli långvariga.

Läs mer

Hallux valgus

Symptom
En ökad inåtvinkling i stortåns grundled kallas Hallux valgus. Orsak till Hallux valgus kan vara ärftliga faktorer, dåliga skor eller om du överrpronerar foten. En inflammation (bursit) kan uppkomma på ledens utsida på grund av ett ökat tryck från skon. Denna knöl är ofta smärtsam.

Ortopedteknisk behandling

Läs mer

Fotled

Symptom stukad fotled

Vid en stukad fotled skadas ledbanden mellan underben och fot. Efter en stukning blir foten oftast svullen p g a blödning vilket leder till inskränkt rörlighet och det gör ont att belasta. Ett skadat ledband gör foten instabil och därmed ökar risken att stuka foten på nytt.

Ortopedteknisk behandling

För att du ska återfå full funktion i fotleden är det viktigt att träna upp muskler samt rörlighet. Om du upplever instabilitet och osäkerhet vid träning rekommenderar vi en ortos som stödjer foten. En ortos kan vara till stor hjälp under den första delen av rehabiliteringen.

 

 

Stortån

Symptom
Artros i stortåns grundled betyder att du har en förslitning som kan medföra smärta vid gång. Besvären blir ofta påtagliga vid lågvarig aktivitet.

Ortopedteknisk behandling
För att minska ledens rörelse, bör skor med en stel sula användas. För att kunna få en bra gång bör skons sula vara avrundad under tårnas grundleder. Vandringskängor är ett bra exempel på skor som ofta har en relativt stel, avrundad sula. Det finns också stela inlägg att lägga i skorna för att minska rörelsen i den drabbade tåleden.

Med anledning av Covid-19

Läs mer