Ont i foten

Är du i behov av att ta av dig skorna vid varje tillfälle du kan eller känner du kanske helt tvärtom, att du skäms för att visa dina fötter barfota? Att lida av olika typer av fotproblem är väldigt vanligt och något som drabbar mängder av människor varje dag. Det finns flera orsaker till varför man kan ha ont i foten. Många problem kan uppstå på grund av den träningshets som råder just nu, men kan även handla om genetiska problem, fel typ av skor eller att man inte rår om sina fötter som man borde.

Problem med fötterna kan absolut uppstå i samband med träning, men kan även uppstå om man är alldeles för passiv. En stor och tung kroppsvikt kan lägga för mycket press på fötter och fotsulor, vilket i sin tur kan leda till ett flertal problem.

De vanligaste orsakerna till smärta i foten

Det finns många orsaker till att man kan ha problem med fötterna. De allra vanligaste anledningarna beror dock på hälsporre, smärta i hälsenan, Mortons sjukdom, hammartå, Hallux valgus eller artros. Hos oss på Teamolmed kan du få hjälp med alla typer av smärta i foten, både genom behandling och  produkter.

Behandling av ont i foten

Att gå runt och ha ont i foten är naturligtvis aldrig roligt. Det är viktigt att man tar smärtan på allvar och får hjälp, istället för att låta det dras. Via oss kan du hitta ortopedtekniska kliniker som hjälper både vuxna och barn med diverse smärtor i fötterna och du hittar även våra butiker på ett flertal platser i landet. Här kan du bland annat hitta skor och olika typer av inlägg som du kan använda dig av. Vi rekommenderar att du kontaktar din närmaste butik eller klinik för personlig rådgivning.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

Stressfraktur

Stressfraktur är en överbelastningsskada som kan drabba flertalet olika ben i kroppen. Mest utsatt för denna typ av skada är underbenen samt fotens ben.

Metatarsalgi

Metatarsalgi är ett samlingsnamn för problematik under den främre trampdynan. Beroende på vilken typ av fot du har så ökar risken för metatarsalgi.

Sesamoidit

Under stortåns grundled, inbäddat i muskeln flexor hallucis brevis, finns två av kroppens sesamben. Sesambenen är väldigt viktiga för fotens funktion och de blir dagligen utsatta för extremt hög belastning. Symptom på sesamoidit är belastningssmärta och svullnad på undersidan av stortåns grundled.

Torrsprickor

Torrsprickor, eller självsprickor som vi också kallar det, uppstår genom att huden torkar ut. I vissa fall blir sprickorna djupa och kan därmed vara smärtsamma. Djupa sprickor är mer svårläkta och det är viktigt att behandla i tid. 

Läs mer

Hallux rigidus

Hallux rigidus är en benämning för stel stortå. Detta beror på att man har en minskad rörlighet i stortåns grundled. Den vanligaste orsaken till hallux rigidus är artros som successivt förstör ledytan och därmed minskar rörligheten i stortån.

Skräddarknuta

Skräddarknuta, även kallad tailor’s bunion eller bunionette, är benämningen på en smärtsam knöl belägen vid utsidan av lilltåns grundled. Härkomsten är inte helt fastställd men felställning i lilltåns grundled samt ärftlighet är två troliga faktorer.

Läs mer

Haglunds häl

Haglunds häl är ett besvär som beror på tryck och överansträngning av hälsenans infästning mot hälbenet. Detta skapar pålagringar på hälbenet och en slemsäcksinflammation som orsakar svullnad och smärta.

Ganglion

Ganglion består av en knuta som är fylld med ledvätska som har sipprat ut från en specifik led, ofta i samband med överansträngning eller konstant tryck.

Läs mer

Uttrampad hälkudde

Hälkudden är en av de viktiga stötdämparna vid gång. Dess funktion är som viktigast vid isättning av häl och vid stående. Uttrampad hälkudde sker i samband med stor belastning av hälen på hårt underlag under lång tid.

Läs mer

Hälsena

Smärta i hälsenan kallas ofta för hälseneinflammation och är ofta muskulärt och gör ont när du rör dig, men inte i viloläge. Smärta i hälsenan kan visa sig vara slemsäcksinflammation.

Läs mer

Mortons neurom

Smärta i framfoten kan uppstå av flera orsaker. En nerv i foten kan ha klämts mellan två andra ben i framfoten under en längre tid, då uppstår sjukdomen Mortons neurom.

 

Läs mer

Hammartå

Hammartå innebär att mellantårna är böjda och inte pekar rakt fram. Hammartå kan vara mycket smärtsamt då tårna är krökta och skapar ett tryck eller skav mot skon, som kan bilda förhårdnader och i värsta fall kan man få liktå.

Läs mer

Hälsporre

Hälsporre innebär att senan mellan hälen och tårna blir överbelastad, då kan det bildas en sporre på hälbenet. Hälsporre kan vara mycket smärtsamt, speciellt vid fysiska aktiviteter.

Läs mer

Hallux valgus

Hallux valgus innebär att stortån är sned på foten och pekar inåt mot de andra tårna och inte rakt fram. Hallux valgus uppstår av olika anledningar men är oftast genetiskt betingad eller relaterad till reumatiska besvär.

Läs mer

Fotledsstukning

Fotledsstukning kan vara mycket smärtsamt och är en av de vanligaste skadorna som drabbar fotleden. TeamOlmed har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av fotledsstukning, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna.

Läs mer

Stortån

Smärta i stortån kan bero på flera orsaker, ofta beror det på en utveckling av artros i tån. Artros är en kronisk sjukdom som påverkar ledernas brosk och möjligheterna att kunna glida mot varandra och skapa rörlighet i lederna. Det är viktigt att behandla artros så fort symptom uppstår för att proaktivt minska besvären med behandling.

Läs mer