Ont i foten & ont i fötterna | TeamOlmed

Ont i foten

Brännande känsla under trampdynorna, ömmande benhinnor eller hälsporren som gör sig påmind är bara en del av de besvär som du kan drabbas av. Nedan kan du läsa mer samt hur vi kan hjälpa dig att lindra dina besvär. Kontakta oss gärna för ytterligare råd och hjälp.

Hälsena

Symptom
Smärta i och runt hälsenan kan uppstå vid ökad eller extra intensiv belastning under en tid. Det är vanligt att man pratar om att hälsenebesvär uppstår till följd av en inflammation, men den verkliga orsaken ör oftast upprepade små skador på senan. Typiska symptom är, förutom smärta, stelhet och svårighet att komma igång efter vila. En bidragande orsak till att skador uppstår kan vara överrörlighet i fotleden vilket vanligen innebär pronation (foten rullar överdrivet inåt vid belastning genom steget).

Läs mer

Framfot

Symptom
Smärta i framfoten kan uppstå om nerver kommer i kläm, Mortons sjukdom. Mortons sjukdom orsakas ofta av ett nedsjunket främre fotvalv alternativt att framfoten kläms ihop p g a skor som är för smala. Om nerven är i kläm under en längre tid kan den förtjockas vilker leder till att den kläms ytterligare.

Ortopedteknisk behandling
Den bästa åtgärden är att använda en bred sko samt inlägg med en s k pelott. En pelott kan både ge smärtlindring och förebygga ytterligare problem. Pelott är en upphöjning som man gör på inlägget, straxt bakom ledhuvuden i framfoten. Pelotten gör så att valvformen återställs och därmed ökar avståndet mellan benen i ledhuvudena som i sin tur gör att trycket på nerven minskar.

Hammartå

Symptom
Hammartå kallas det när en eller flera tår bredvid stortån är böjda så att tåns form liknar en hammare, dvs leden mitt på tån strävar uppåt och blir högsta punkten. Definitionen på Hammartå är att både tåns mellanled och ytterled är böjda. Tillståndet kan leda till att skon trycker på leden från ovansidan och en ömmande förhårdnad kan bildas, en s k liktorn. Liktorn kan även uppstå på tåspetsen. Orsaker som kan leda till hammartå/klotå är nedsjunket främre fotvalv och användning av för trånga skor.

Läs mer

Hälsporre

Symptom
Under foten finns en kraftig sena, vilken är ett viktigt stöd för foten. Senan löper mellan den främre delen av hälbenet och tårna. När fästet på hälbenet blir överansträngt kan du drabbas av hälsporre. Om skadan inte får tid att läka kan en bennabb, hälsporre, bildas på hälbenet. Vanliga symptom på hälsporre är belastningssmärta samt att man är trycköm under hälen. Risken för hälsporre ökar om du överpronerar eller använder dåligt stötdämpande skor särskilt om du går länge på hårt underlag t ex vid en semester i stadsmiljö. Besvären kan tyvärr bli långvariga.

Läs mer

Hallux valgus

Symptom
En ökad inåtvinkling i stortåns grundled kallas Hallux valgus. Orsak till Hallux valgus kan vara ärftliga faktorer, dåliga skor eller om du överrpronerar foten. En inflammation (bursit) kan uppkomma på ledens utsida på grund av ett ökat tryck från skon. Denna knöl är ofta smärtsam.

Ortopedteknisk behandling

Läs mer

Fotled

Symptom stukad fotled

Vid en stukad fotled skadas ledbanden mellan underben och fot. Efter en stukning blir foten oftast svullen p g a blödning vilket leder till inskränkt rörlighet och det gör ont att belasta. Ett skadat ledband gör foten instabil och därmed ökar risken att stuka foten på nytt.

Ortopedteknisk behandling

För att du ska återfå full funktion i fotleden är det viktigt att träna upp muskler samt rörlighet. Om du upplever instabilitet och osäkerhet vid träning rekommenderar vi en ortos som stödjer foten. En ortos kan vara till stor hjälp under den första delen av rehabiliteringen.

 

 

Stortån

Symptom
Artros i stortåns grundled betyder att du har en förslitning som kan medföra smärta vid gång. Besvären blir ofta påtagliga vid lågvarig aktivitet.

Ortopedteknisk behandling
För att minska ledens rörelse, bör skor med en stel sula användas. För att kunna få en bra gång bör skons sula vara avrundad under tårnas grundleder. Vandringskängor är ett bra exempel på skor som ofta har en relativt stel, avrundad sula. Det finns också stela inlägg att lägga i skorna för att minska rörelsen i den drabbade tåleden.