Hälsena

Ont i hälsenan och hälseneinflammation

Ont i hälsenan är vanligen muskulär men kan även visa sig vara en slemsäcksinflammation, mycket är beroende på var och när du känner av besvären. Hos yngre handlar det ofta om besvär i hälens tillväxtzon. Problemen i hälsenan kallas ofta för hälseneinflammation.

Symptom på hälseneinflammation

Tidiga symptom är trötthet och stramhet i nedre delen av vaden är ett vanligt symptom. Personen kan även uppleva en stor morgonstelhet dagen efter att man varit aktiv. Detta är tydliga varningssignaler för att det finns en svullnad i muskel och sena men inte nödvändigtvis en inflammationsprocess. Den vanligaste orsaken är en överansträngning och att man varit mer aktiv eller belastat mer än vanligt. Graden av överansträngningsskada ökar om inte återhämtning tas i beaktande. I övriga fall kan de vara ett tryck från en sko eller pjäxa som gett liknande symptombild.

Hälsenan kan gå av, vilket kallas för hälsenebristning. Senan kan gå av antingen helt eller delvis. Det kan ske när den belastas utöver det vanliga, exempelvis inom sporter som fotboll och tennis. Risken för bristning ökar om man utsätter den för kraftig belastning medans det finns en aktiv inflammation.

Behandling av ont i hälsenan och hälseneinflammation

Vid lindrigare besvär behöver du bara vila foten. Undvik fysisk aktivitet och använd bekväma skor med stabil hälkappa. Problemet försvinner ofta tills nästa morgon eller inom loppet av några dagar.

Om problemen skulle kvarstå efter en vecka kan du prova med lyftande kilar eller skoinlägg att ha under hälarna för att minska spänningen i hälsenan. Du bör besöka en läkare eller fysioterapeut för rätt övningar, behandling och smärtstillande läkemedel.

Misstänker du att hälsenan har brustit bör du söka sjukvård. Då kan du genomgå en operation som går ut på att hälsenan sys ihop. Därefter sätts foten i gips upp till knäet. Gipset ska vara kvar i några veckor, varefter du får bära en ortos under ett par veckor. Många får tillbaka god funktion även utan operation. 

Behandling hos TeamOlmed av hälseneinflammation

Du som har besvär med hälsenan och eventuell hälseneinflammation är varmt välkommen till oss på TeamOlmed. Vi är ett av Sveriges största ortopedtekniska företag och har 23 kliniker och butiker i landet. Hos oss är du välkommen med eller utan remiss, oavsett om du är privatperson eller landstingspatient. Våra specialister med breda kunskaper och erfarenheter hjälper dig gärna med dina besvär.

På TeamOlmed kan du även hitta ortopedtekniska hjälpmedel. Vi erbjuder bland annat bra skor, inlägg, proteser och ortoser.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop