Ont i knät

Man kan i genomsnitt säga att en person går ungefär fyra varv runt jorden under sitt liv. Då krävs det att man har rätt hjälpmedel som avlastar kroppen. Det blir speciellt viktigt om man är överviktig eller redan har någon typ av skada. Om man har ont i knät kan det bli riktigt ansträngande att gå och om man inte tar hand om knät kan man få ännu kraftigare smärtor. Tids nog kanske man inte alls kan gå på benet. Om man har en knäskada kan det vara klokt att kontakta sin läkare, och samma sak gäller om smärtorna inte går över efter en tids egenvård.

Ortoser kan lindra knäont

Hos Team Olmed finns flera olika ortoser som sitter runt knät. De ger lindring när man går och samtidigt stöttas knät när man går i trappor, sitter på huk med mera.  Olika ortoser fungerar på olika sätt. Hos Olmed finns ortoser som avlastar och stöttar i olika hög grad. Ortoserna är även lite olika i påtagande. Vissa ortoser dras på benen vilket kan var svårt om man inte ska böja knät. Andra knäpps runt knät med kardborreband. De finns alla i flera olika storlekar och det är viktigt att man väljer en ortos av rätt storlek för att den ska ge rätt stöd.

Vi hjälper till med att mäta så att det blir rätt. Om ortosen är för liten kommer den att klämma och det kan göra ont att ha ortosen. Om den är för stor kommer den att ramla ner och inte göra verkan där den ska. Ortoserna finns också i mer eller mindre elastiskt material. Om man har ett knä som svullnar något kan det vara skönt med en mer elastisk ortos.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

Patellaluxation

En patellaluxation är en knäskada som oftast uppstår i samband med ett vridvåld eller ett kraftigt yttre slag mot knäskålen. I dagligt tal brukar man säga att knäskålen hoppar ur led.

Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom drabbar främst ungdomar i åldern 8-15åringar. Oftast drabbar det idrottande barn som genomgår en snabb tillväxtspurt och som samtidigt har en hög aktivitetsnivå. Då diagnosen är tillväxtrelaterad kan besvären komma och gå. Besvären ska försvinna helt när individen har växt klart.

Hopparknä

Hopparknä, även kallat Jumper´s knee, är en överansträngningsskada av patellasenan som ofta kommer vid idrottsaktivitet som innehåller mycket hopp. Smärtan är lokaliserad på framsidan av knät, strax under knäskålen.

Knäartros

Artros innebär en obalans mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av ledbrosket. Till exempel hör smärta, stelhet och minskad rörlighet till de vanligaste symtomen för artros. När artrosen drabbar knät kallar vi det för knäartros eller gonartros.

Korsbandsskada

I knät finns ett främre och ett bakre korsband. Vid olyckor i samband med exempelvis utförsåkning, fotboll, innebandy och motocross är det inte helt ovanligt att ett korsband skadas. Ett korsband som har gått av ger ofta en känsla av instabilitet i knäleden, främst i riktning framåt-bakåt.

Ledbandsskada

Vid en ledbandsskada blir det inre eller yttre ledbandet drabbat. Vanligtvis är det det inre mediala ligamentet som blir skadat i samband med vridning och tung belastning.