Ont i knät eller knäna | Symptom & behandling | TeamOlmed

Ont i knät

Man kan i genomsnitt säga att en person går ungefär fyra varv runt jorden under sitt liv. Då krävs det att man har rätt hjälpmedel som avlastar kroppen. Det blir speciellt viktigt om man är överviktig eller redan har någon typ av skada. Om man har ont i knät kan det bli riktigt ansträngande att gå och om man inte tar hand om knät kan man få ännu kraftigare smärtor. Tids nog kanske man inte alls kan gå på benet. Om man har en knäskada kan det vara klokt att kontakta sin läkare, och samma sak gäller om smärtorna inte går över efter en tids egenvård.

Ortoser kan lindra knäont

Hos Team Olmed finns flera olika ortoser som sitter runt knät. De ger lindring när man går och samtidigt stöttas knät när man går i trappor, sitter på huk med mera.  Olika ortoser fungerar på olika sätt. Hos Olmed finns ortoser som avlastar och stöttar i olika hög grad. Ortoserna är även lite olika i påtagande. Vissa ortoser dras på benen vilket kan var svårt om man inte ska böja knät. Andra knäpps runt knät med kardborreband. De finns alla i flera olika storlekar och det är viktigt att man väljer en ortos av rätt storlek för att den ska ge rätt stöd.

Vi hjälper till med att mäta så att det blir rätt. Om ortosen är för liten kommer den att klämma och det kan göra ont att ha ortosen. Om den är för stor kommer den att ramla ner och inte göra verkan där den ska. Ortoserna finns också i mer eller mindre elastiskt material. Om man har ett knä som svullnar något kan det vara skönt med en mer elastisk ortos.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

Hoppar ur led

Symptom
Knäskålen kan glida ur sitt läge på lårbenet när knät vrids eller vid kraftigt yttre våld. Har man råkat ut för en sådan skada en gång, ökar risken för återfall pga av att strukturerna som fixerar knäskålen (patella) har töjts ut. När knäskålen glider ur led, Subluxerad patella, gör det mycket ont. I de flesta fall glider knäskålen tillbaka av sig själv när man rätar på knät men efteråt blir knät svullet och ömt.

Ortopedteknisk behandling

Läs mer

 

Schlatter

Symptom


Schlatters sjukdom kallas det tillstånd som uppkommer när fästet till senan som håller fast knäskålen på underbetet blir ömt och inflammerat. Det bildas en svullen knöl strax under knäskålen. Oftast är det pojkar i mellan- och högstadieåldern som drabbas och besvären uppkommer oftast i samband med kraftig tillväxt och hög fysisk aktivitet.

Ortopedteknisk behandling.

För att lindra problemen rekommenderas vanligen att undvika hög aktivitet under en tid. Därefter kan en ortos användas vid aktivitet som avlastar patellasenans fäste. Oftast försvinner besvären helt när man slutar att växa.

Hopparknä

Symptom
Vid hopparknä har knäskålsenan, patellasenan, blivit överansträngd. Vid aktivitet gör det ofta ont direkt under knäskålen, men problemen kan även sitta över eller vid sidan av. Oftast är det långvarig idrottsutövning inom sporter som innehåller mycket hopp som har utlöst problemen.

Ortopedteknisk behandling
Undersök om du behöver inlägg som korrigerar en felställning i foten eller en benlängdsskillnad. Det kan även vara aktuellt med en knäortos.

Artros

Symptom
Artros innebär att ledbrosket är slitet, ofta med smärta som följd vid aktivitet. Förslitningen kan ha uppkommit efter en skada i leden tidigare i livet. I knät är den inre, mediala delen oftare drabbad än den yttre, laterala.

Ortopedteknisk behandling
För att omfördela trycket i knät och på så sätt minska smärtan kan en knäortos användas. Detta stöd avlastar då den ledyta som är drabbad. Beroende på var i knät problemet finns och eventuella felställningar i fotlederna kan även anpassade inlägg till skorna göra nytta.

Korsbandsskada

Symptom
I knät finns ett främre och ett bakre korsband. Vid olyckor i samband med exempelvis utförsåkning, fotboll, innebandy och motocross är det inte helt ovanligt att ett korsband skadas. Ett korsband som har gått av ger ofta en känsla av instabilitet i knäleden, främst i riktning framåt-bakåt.

Ortopedteknisk behandling
Vid instabila knän kan en knäortos vara till stor hjälp, framför allt i de situationer där instabiliteten upplevs mest påtaglig. Det är viktigt att träna upp muskulaturen kring knät. Boka därför gärna även en tid till fysioterapeut/sjukgymnast för träningsprogram.

Ledbandsskada

Symptom
Knäts sidoledband, collateralligamenten, förhindrar att knät blir instabilt i sidled vid utsträckt ben. Vanligtvis är det det inre mediala ligamentet som skadas och då ofta i samband med yttre våld från sidan. Det är inte ovanligt att även knäts korsband (framförallt det främre korsbandet) och menisk skadas samtidigt vid samma tillfälle. Blödningar i den skadade vävnaden medför att knät svullnar, vilket ger inskränkt rörlighet och smärta.

Ortopedteknisk behandling

Läs mer

Med anledning av Covid-19

Läs mer