Ont i knät eller knäna | Symptom & behandling | TeamOlmed

Ont i knät

Man kan i genomsnitt säga att en person går ungefär fyra varv runt jorden under sitt liv. Då krävs det att man har rätt hjälpmedel som avlastar kroppen. Det blir speciellt viktigt om man är överviktig eller redan har någon typ av skada. Om man har ont i knät kan det bli riktigt ansträngande att gå och om man inte tar hand om knät kan man få ännu kraftigare smärtor. Tids nog kanske man inte alls kan gå på benet. Om man har en knäskada kan det vara klokt att kontakta sin läkare, och samma sak gäller om smärtorna inte går över efter en tids egenvård.

Ortoser kan lindra knäont

Hos Team Olmed finns flera olika ortoser som sitter runt knät. De ger lindring när man går och samtidigt stöttas knät när man går i trappor, sitter på huk med mera.  Olika ortoser fungerar på olika sätt. Hos Olmed finns ortoser som avlastar och stöttar i olika hög grad. Ortoserna är även lite olika i påtagande. Vissa ortoser dras på benen vilket kan var svårt om man inte ska böja knät. Andra knäpps runt knät med kardborreband. De finns alla i flera olika storlekar och det är viktigt att man väljer en ortos av rätt storlek för att den ska ge rätt stöd.

Vi hjälper till med att mäta så att det blir rätt. Om ortosen är för liten kommer den att klämma och det kan göra ont att ha ortosen. Om den är för stor kommer den att ramla ner och inte göra verkan där den ska. Ortoserna finns också i mer eller mindre elastiskt material. Om man har ett knä som svullnar något kan det vara skönt med en mer elastisk ortos.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

Patellaluxation

En patellaluxation är en knäskada som oftast uppstår i samband med ett vridvåld eller ett kraftigt yttre slag mot knäskålen, till exempel. I dagligt tal brukar man säga att knäskålen hoppar ur led, dvs. disloceras. Det vanligaste är att knäskålen (patella) flyttas från sin position utåt (lateralt), med andra ord till utsidan av knät och fastnar i det läget. Patella kan i vissa fall hoppa tillbaka av sig själv, en så kallad subluxation. En luxation av knäskålen gör mycket ont och knät svullnar ofta upp efter skadetillfället samt att skador på sidostabiliserande ligament kan uppstå. Patellaluxation drabbar oftast unga idrottande personer. I andra fall där det är en högre risk att råka ut för en patellaluxation är om personen har en anatomiskt grund knäskål eller ledfåra, en benställning som är i valgus, eller är överrörlig i knä och fot.  

Behandling av patellaluxation 

Vid skadetillfället kan knäskålen självmant hoppa tillbaka (repositioneras), i och med att knät rätats ut. I andra fall där det har skett en total luxering kan man behöva vård för att få hjälp med att få patella tillbaka till sin position. När en person har drabbats av patellaluxation ökar risken för att det skall ske igen. Detta är på grund av att de stabiliserande strukturerna runt knäskålen har blivit uttöjda. För att minska risken för att det händer igen (reluxation) är en knäortos att rekommendera för att öka kontroll och stabilitet av knäskålen.

Knäortosen bör sitta tajt och ha en så kallad pelott, dvs en stadig halvmåneformad kudde, vid utsidan av knät för att hindra att knäskålen förflyttar sig utåt. Man kan även vara hjälpt av fysioterapi. I vissa fall kan även operation bli aktuell för att stabilisera knäskålens position. Använd ortosen mer intensivt direkt efter skadan för att sedan övergå till användning vid aktivitet. Du ska följa din läkares rekommendationer om användningstid. Andra åtgärder för att motverka att det händer igen är att med hjälp av inlägg stabilisera från fotleden upp till knät och minska valgusställning i knät, (kobenthet). Med hälkilar i skor undviker man att översträcka knäleden. 

Specifika produkter från TeamOlmed   

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av patellaluxation. Vi har flera olika modeller av patellastabiliserande ortoser som passar olika benformer. Vi har prefabricerade inlägg och kilar som i kombination med knäortos ger bästa resultat.  För andra individuellt utprovade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.   

Schlatters sjukdom

Symptom på Schlatters sjukdom 

Schlatters sjukdom drabbar främst ungdomar i åldern 8-15åringar. Oftast drabbar det idrottande barn som genomgår en snabb tillväxtspurt och som samtidigt har en hög aktivitetsnivå. Det bidrar till att en inflammation vid lårmuskulaturens seninfäste utvecklas. Infästet är beläget strax nedanför knäskålen. Smärta samt svullnad strax nedanför knäskålen är ett symptom på Schlatters. Det kan ibland också uppstå en knöl vid infästningen. Smärtan uppkommer och förvärras vid en explosiv rörelse såsom hopp, löpning och till viss del även gång i trappor då knät då blir utsatt för hög belastning. Smärtan är i sig inte farlig och är aktivitetsrelaterad men begränsar barnets möjlighet att deltaga i idrotter. Då diagnosen är tillväxtrelaterad kan besvären komma och gå. Besvären ska försvinna helt när individen har växt klart, i vissa fall kan dock knölen under knäskålen finnas kvar. 

Behandling av Schlatters sjukdom 

Som första åtgärd bör aktivitetsnivån minska samt att ungdomen undviker explosiva rörelser till dess att inflammationen gått ner. För att avlasta belastningen av knät, framförallt vid aktivitet, är det bra att använda en knäortos. Det finns olika typer att knäortoser man kan använda. Vi rekommenderar att använda en knäortos som har en förstärkning, i form av en kudde (pelott), eller ett extra band, strax under knäskålen. Den skapar ett avlastande tryck ovanför fästet och på så sätt minskar belastningen för inflammationen. Vid lindriga symtom kan även en cirkulär knäortos användas för smärtlindring då dessa ger värme och hjälper knät att aktivera sin stabiliserande muskulatur. Skor med bra stötdämpning reducerar belastningen på knät och kan därmed minska smärtproblematiken. Vid kraftig pronation av fötterna, dvs att fötterna lutar inåt, så kan det vara aktuellt med inlägg för att förändra belastningslinjen genom knät.  

Specifika produkter från TeamOlmed   

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av Schlatter. Vi har flera modeller av ortoser att välja mellan och du kan enkelt beställa dem i vår webbshopp eller köpa dem hos din lokala Teamolmed klinik/butik. För andra individuellt utprovade produkter samt individuella inlägg är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet och boka en tid. 

 

Hopparknä

Symptom på Hopparknä 

Hopparknä, även kallat Jumper´s knee, är en överansträngningsskada av patellasenan som ofta kommer vid idrottsaktivitet som innehåller mycket hopp. Smärtan är lokaliserad på framsidan av knät, strax under knäskålen. Initialt uppstår smärtan direkt efter hög aktivitet men efter ett tag kan detta utvecklas till att man får besvär med vilovärk. Ofta gör det ont när man trycker i nederkanten av knäskålen. Det som skiljer hopparknä från Schlatters sjukdom är att hopparknä är vanligare hos en äldre population, medan Schlatters främst drabbar yngre (8-15 år).  

Behandling av Hopparknä 

I första hand måste patellasenan få möjlighet att återhämta sig och läka. Det gör man smidigast genom att anpassa sin aktivitetsnivå. Att använda en knäortos är lämpligt för att avlasta belastningen av knät, framför allt vid aktivitet eller under rehabträning. Det finns olika typer att knäortoser man kan använda. Vi rekommenderar att du använder en knäortos som har en förstärkning i form utav en kudde (pelott), eller ett extra band, strax under knäskålen. Detta skapar ett avlastande tryck ovanför fästet och på så sätt minskar du belastningen på senan. Vid lindriga symtom kan även en cirkulär knäortos användas för smärtlindring. Sådana ortoser ger värme och hjälper knät att aktivera sin stabiliserande muskulatur. Skor med bra stötdämpning reducerar belastningen på knät och kan därmed också minska smärtproblematiken. Vid kraftig pronation av fötterna, dvs att fötterna lutar inåt, kan det vara aktuellt med inlägg för att förändra belastningslinjen genom knät.   

Specifika produkter från TeamOlmed    

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av hopparknä. Vi har flera modeller av ortoser att välja mellan och du kan enkelt beställa dem i vår webshop eller köpa dem hos din lokala Teamolmed klinik/butik. För andra individuellt utprovade produkter samt individuella inlägg är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet och boka en tid.  

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

 

 

 

Knäartros

Symptom på knäartros 

Artros innebär en obalans mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av ledbrosket. Till exempel hör smärta, stelhet och minskad rörlighet till de vanligaste symtomen för artros. När artrosen drabbar knät kallar vi det för knäartros eller gonartros.   

Ledsjukdomen drabbar vanligen äldre personer men kan även förekomma i yngre åldrar, oftast i samband med tung och monoton belastning på utsatta leder vilket ökar risken för artrosutveckling. Man kan även få “sekundär artros” som innebär att artrosen är kopplad till en tidigare skada, t.ex. fraktur nära ledspringan.  

Upphakning i knät, smärta vid belastning och morgonstelhet är indikationer på knäartros. Smärtan är oftast lokaliserad vid insidan av knät men kan även befinna sig på utsidan eller under knäskålen. Diagnosen fastställer läkare vanligen med hjälp av slätröntgen. Hjulbent eller kobent kan vara en följd av långt framskriden knäartros, exempelvis.  

Behandling av knäartros 

Behandlingen av knäartros är i första hand konservativ med hjälp av hjälpmedel, fysioterapi och läkemedel. Knäortoser kan vara till god hjälp mot smärtproblematik. Mjuka cirkulära knäortoser bidrar med värme och ökar proprioceptionvilket minskar smärta i lindriga fall. Om artrosen är mer utbredd kan man behöva ortoser som förflyttar belastningslinjen i knät. Denna typ av ortos är bäst att prova ut hos din ortopedtekniska verksamhet. Ex. på denna typ av ortos är: vinklade kilar som läggs in i skor, individuella inlägg eller kraftigare knäortoser. I de fall där artrosen är så utbredd att den hämmar det vardagliga livet kan operation bli aktuell.  

Specifika produkter från TeamOlmed    

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av knäartros. Vi har flera modeller av ortoser att välja mellan och du kan enkelt beställa dem i vår  webshop  eller köpa dem hos din lokala Teamolmed klinik/butik. För andra individuellt utprovade produkter samt individuella inlägg är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet och boka en tid.  

Korsbandsskada

Symptom
I knät finns ett främre och ett bakre korsband. Vid olyckor i samband med exempelvis utförsåkning, fotboll, innebandy och motocross är det inte helt ovanligt att ett korsband skadas. Ett korsband som har gått av ger ofta en känsla av instabilitet i knäleden, främst i riktning framåt-bakåt.

Ortopedteknisk behandling
Vid instabila knän kan en knäortos vara till stor hjälp, framför allt i de situationer där instabiliteten upplevs mest påtaglig. Det är viktigt att träna upp muskulaturen kring knät. Boka därför gärna även en tid till fysioterapeut/sjukgymnast för träningsprogram.

Ledbandsskada

Symptom
Knäts sidoledband, collateralligamenten, förhindrar att knät blir instabilt i sidled vid utsträckt ben. Vanligtvis är det det inre mediala ligamentet som skadas och då ofta i samband med yttre våld från sidan. Det är inte ovanligt att även knäts korsband (framförallt det främre korsbandet) och menisk skadas samtidigt vid samma tillfälle. Blödningar i den skadade vävnaden medför att knät svullnar, vilket ger inskränkt rörlighet och smärta.

Ortopedteknisk behandling

Läs mer