Skräddarknuta

Symptom på  skräddarknuta  

Skräddarknuta, även kallad tailor’s bunion eller bunionette, är benämningen på en smärtsam knöl belägen vid utsidan av lilltåns grundled. Härkomsten är inte helt fastställd men felställning i lilltåns grundled samt ärftlighet är två troliga faktorer. Felställningen gör så att lilltån vrider sig inåt mot den närliggande tån, dvs den 4:e tån. Det medför att ledhuvudet på lilltån blir mer prominent och tryckkänsligt. I vissa fall blir knölen inflammerad och blir då röd och svullen. Detta tillsammans med felställningen kan bidra till förhårdnader efter ökat tryck. Lågt främre fotvalv kan också vara en anledning till skräddarknuta då detta gör att framfoten blir extra bred.  Breddökning av foten kan i sin tur kan ge upphov till skav i skor och kan periodvis vara mycket smärtsamt.  Skräddarknuta är vanligare än vad många tror. 

Behandling av  skräddarknuta  

För att lindra besvären behöver trycket över lilltåns utsida bli avlastat, detta gör du enklast med skoinlägg som har en främre pelott. Det är viktigt att använda inläggen tillsammans med ett par skor som är tillräckligt breda och anpassade efter foten. Det finns även silikonavlastande skydd för att minska tryck från skor, som kan användas som komplement. Skräddarknuta kan ibland kräva operation för att minska fotens bredd och därmed bli av med besvären. 

Specifika produkter från TeamOlmed 

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av skräddarknuta, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. De standardprodukter använder vi är bland annat Softwalk skoinlägg, ¾ inlägg, lös klisterpelott och anpassade skor. Behöver du individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet.