Karpaltunnelsyndrom

Många drabbas av besvär i handleden, vilket kan vara karpaltunnelsyndrom, och orsaken till det är ett tryck på medianusnerven. Medianusnerven finns i handledens karpaltunnel och är den nerv som försörjer pek- och långfingret, halva ringfingret samt tummen med känsel.

Symtom på karpaltunnelsyndrom

De tidiga symptomen, domningar i fingrar under natten, upplevs inte alltid som allvarliga utan mer som besvärande. Problemet är att symptomen ofta förvärras och dessa besvärade stickningar och domningar i fingrarna börjar ske även under dagtid. När tillståndet blir försämrat blir oftast även finmotoriken och känseln i handen drabbad. I senare skeden kan handen göra ont och värken stråla upp i armen. Om detta syndrom inte blir behandlat kan det med tiden leda till en atrofi av thenar-muskeln som finns vid tummens bas.
Mest drabbade av karpaltunnelsyndrom är kvinnor i åldern 40 till 60 år, men även gravida kan få symptom av karpaltunnelsyndrom. Symptomen som uppstår under en graviditet brukar dock försvinna efter förlossningen. Många av de som arbetat med vibrerande handverktyg samt hårt manuellt arbete får karpaltunnelsyndrom. Ibland kan även andra diagnoser leda till karpaltunnelsyndrom såsom diabetes, reumatisk- eller sköldkörtelsjukdom.

Behandling av karpaltunnelsyndrom

Det finns olika typer av behandling och hjälp, beroende på hur svåra symtomen är. De behandlingar som finns tillgängliga idag är både enkla och effektiva även för de som behöver kirurgi. Det allra vanligaste behandlingen vid mindre besvär är en särskilt utformad stödskena, så kallad stelt handledsskydd. Skyddet ser till att hålla handen i ett läge som inte orsakar någon påfrestning på handen samt förhindrar att man böjer handleden för mycket. TeamOlmed erbjuder effektiva och bra handledsskydd och kan dessutom hjälpa till med att prova ut skyddet så att det blir rätt. Skyddet kan sitta på handleden dygnet runt eller endast på natten beroende på symptom och besvär.

Om läkaren bedömer att en operation är nödvändig får du en remiss till kirurg eller ortoped för operation av karpaltunnelsyndrom. Själva operationen tar vanligtvis inte mer än cirka femton minuter och görs med titthålskirurgi eller öppen kirurgi och är inte något större ingrepp.

Specialiserade produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av karpaltunnelsyndrom, både standardprodukter och individuellt anpassade. För standardprodukter använder vi bland annat Spectra och Alfa hanledsortoser för förbättrad positionering och stöd. Vid utprovning eller frågor kring individuellt utprovade/framtagna produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.

 

 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop