Karpaltunnelsyndrom

Många drabbas av besvär i handleden, som kan vara karpaltunnelsyndrom, vilket orsakas av ett tryck på medianusnerven. Medianusnerven finns i handledens karpaltunnel och är den nerv som försörjer pek- och långfingret, halva ringfingret samt tummen med känsel.

Symtom på karpaltunnelsyndrom 

De tidiga symptomen, domningar i fingrar under natten, upplevs inte alltid som allvarliga utan mer som besvärande. Problemet är att symptomen ofta förvärras och dessa besvärade stickningar och domningar i fingrarna börjar ske även under dagtid. När tillståndet försämras drabbas ofta även finmotoriken och känseln i handen. I senare skeden kan handen göra ont och värken stråla upp i armen. Om detta syndrom lämnas obehandlat kan detta med tiden leda till en atrofi av thenar muskeln som finns vid tummens bas.

De som drabbas mest är kvinnor i åldern 40 till 60 år men även gravida kan få symptom av karpaltunnelsyndrom. Symptomen som uppstår under en graviditet brukar dock försvinna efter förlossningen. Många av de som arbetat med vibrerande handverktyg samt hårt manuellt arbete drabbas av karpaltunnelsyndrom. Ibland kan även andra diagnoser leda till karpaltunnelsyndrom såsom diabetes, reumatisk- eller sköldkörtelsjukdom.

Behandling av karpaltunnelsyndrom 

Det finns olika typer av behandling och hjälp beroende på hur svåra symtomen är. De behandlingar som finns tillgängliga idag är både enkla och effektiva även för de som behöver kirurgi. Det allra vanligaste behandlingen vid mindre besvär är en särskilt utformad stödskena, så kallad stelt handledsskydd. Skyddet ser till att hålla handen i ett läge som inte orsakar någon påfrestning på handen samt förhindrar att man böjer handleden för mycket. TeamOlmeds erbjuder effektiva och bra handledsskydd och kan dessutom hjälpa till med att prova ut skyddet så att det blir rätt. Skyddet kan sitta på handleden dygnet runt eller endast på natten beroende på symptom och besvär.

Om läkaren bedömer att en operation är nödvändig ges en remiss till kirurg eller ortoped för operation av karpaltunnelsyndrom. Själva operationen tar vanligtvis inte mer än cirka femton minuter och görs med titthålskirurgi eller öppen kirurgi och är inte något större ingrepp.

 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop