Ortos & hjälpmedel för tumbasartros, tumartros i handen | TeamOlmed

Tumartros & tumbasartros

Tumartros och tumbasartros är relativt vanliga tillstånd som kan bero på flera faktorer. För att kroppens leder ska vara stadiga och för att skelettets ben ska kunna glida mot varandra på ett bra och smidigt sätt finns brosket som en hjälpare. Artros är när brosket bryts ner snabbare än det byggs upp och det är mest äldre människor som drabbas av detta. Varför detta händer vet man inte idag men risken för artros ökar efter skador. Det finns olika behandlingar för artros i händer och tumme och olika typer av ortoser är ofta till stor hjälp.

Avlastande hjälpmedel vid tumartros och tumbasartros

En ortos är ett avlastande och stödjande hjälpmedel som gör att tummen ligger i rätt läge, får stöd och vila, och kan vara användbar när den behövs. Att avlasta ett område som gör ont kan lindra smärtan. Just tumbasartros kan göra att du får en svullen led eller en stel tumme, du kan få svårt att greppa eller lyfta saker. Genom att använda en ortos kan din vardag förenklas och smärtan kan minskas.

Ortoser kan hjälpa vid tumartros och tumbasartros

En tumortos finns i flera olika varianter som minskar din rörlighet i tummen, varvid smärtan automatiskt minskas till följd. Vilken modell som passar dig provas noga ut för att ge din skadade kroppsdel ett yttre stöd.

Ortoser används för att ge yttre stöd, motverka felställning, förbättra och underlätta aktivitet eller lindra smärta, och alla kan någon gång behöva detta, vare sig du har artros eller ej. Vid en stukning eller efter en operation är det inte ovanligt att ortoser används.

Hjälp med utprovning av ortoser

Mindre och enklare ortoser bekostas av egenansvaret vilket innebär att du själv bekostar dem. För mer avancerade eller ortopedtekniska ortoser kan du behöva en remiss från din allmänläkare och då kan det ingå i högkostnadsskyddet. Ett stöd för tummen eller handleden kan hjälpa och underlätta din vardag oerhört för symtom på tumartros och tumbasartros. Är du i behov av yttre stöd kan du alltid kontakta din närmaste klinik för utprovning eller rådgivning.

 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

 

Med anledning av Covid-19

Läs mer