Fotledsstukning

Symptom på fotledsstukning  

Fotledsstukning är en av de vanligaste skadorna som drabbar fotleden. Skadan kan uppstå på både de inre och de yttre ligamenten kring fotleden. Det är mer förekommande att de yttre ligamenten skadas då de inre är starkare. Det är alltid ett trauma som föreligger stukning, ofta i samband med idrott eller felsteg på ojämnt underlag. Direkt vid skadetillfället uppstår en lokal smärta med en efterföljande svullnad och instabilitetskänsla. Det kan vara svårt att lägga full belastning på foten efter skadan. Smärtproblematik i samband med belastning kan kvarstå under flera veckor om skadan är stor. Om det inte är möjligt att belasta foten överhuvudtaget bör man uppsöka sjukvård. Problematiken med en stukad fot är att ligamenten runt fotleden töjs ut vilket i sin tur leder till att det är lättare att stuka foten igen.  

Behandling av fotledsstukning  

När du stukar foten så uppstår det en bristning av ligamenten, vilket leder till en blödning. En följd av detta är att foten kommer svullna. Svullnaden gör att den totala läkningstiden blir längre, därför är det viktigt med direkta åtgärder.  

Som första åtgärd är det viktigt att linda foten kraftigt från över ankeln och sedan ha foten i högläge i cirka 15 min. Därefter kan du minska på spänningen i lindan men bevara foten i högläge. 

Sekundärt dagarna efter är foten väldigt instabil och då behöver du använda en fotledsortos  samt en stabil sko för att inte stuka om foten.  Detta kan du behöva använda i cirka 3-4 veckor och framförallt när du ska promenera på ojämna underlag. Om stukningen har skett på insidan av foten så kan även inlägg minska risken för att skadan uppstår igen.  

Specifika produkter från TeamOlmed  

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av fotledsstukning, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. För standardortoser använder vi bland annat den smidiga Form fit pro, Crossover ankle support för belastning utan skor, och den stabilaste varianten - Malleo dynastab. Vi kan även hjälpa till med anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet.  

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop