Ont i ryggen | TeamOlmed

Rygg

Besvär med rygg eller bäcken kan innebära allt från lättare symptom till mer komplicerade tillstånd där behovet av stabilitet är stort, t ex efter en operation, vid fraktur eller skolios. Vi kan bistå dig med hjälpmedel för alla behov. Läs mer här nedan eller kontakta oss för rådgivning.

Kotkompression

Symptom
Vid kotkompression har en eller flera av dina kotor i ryggraden pressats ihop. Det är oftast äldre som drabbas och i de flesta fall är den bakomliggande orsaken benskörhet, Osteoporos.

Ortopedteknisk behandling
Förutom ökad fysisk aktivitet och behandling mot benskörhet kan man också använda en korsett. Syftet med en korsett är att få en optimal ställning på ryggen och minska smärtan.

Ryggskott

Symptom
Ett ryggskott, akut lumbago, kännetecknas av kraftig smärta som kommer plötsligt – smärtan sitter i ländryggen och i vissa fall kan den stråla ner i benet. Vid ryggsmärta kan omkringliggande muskler bli spända. Detta medför att man känner sig spänd, -smärtan blir värre.

Ortopedteknisk behandling
För att förebygga problemen är det viktigt att träna musklerna som ger bålstabilitet samt att vara allmänt aktiv. Genom att använda en korsett som stabiliserar, ges möjligheten för ryggens muskler att slappna av och bidra till ett snabbare tillfrisknade. En korsett kan också öka dina möjligheter att kunna träna så att du så snabbt som möjligt ska läka.