Sesamoidit

Symptom på Sesamoidit  

Under stortåns grundled, inbäddat i muskeln flexor hallucis brevis, finns två av kroppens sesamben. Deras funktion är att öka hävarmen i muskeln som hjälper till att böja stortån för att göra den starkare. De ska också absorbera och fördela krafterna som påverkar stortåleden. Detta gör sesambenen väldigt viktiga för fotens funktion och de blir dagligen utsatta för extremt hög belastning. Symptom på  sesamoidit  är belastningssmärta och svullnad på undersidan av stortåns grundled.  Smärtan är mer påtaglig när stortån vinklas upp eller vid promenad och framförallt då vid frånskjutet av den besvärade foten. Svullnad och smärta påverkar belastningsförmågan och leder ofta till felbelastningar som kan ge andra besvär med muskler och leder.  

Behandling av Sesamoidit  

Först av allt behöver vi analysera varför detta besvär har uppkommit. Vissa typer av fötter tenderar att bli mer påverkade än andra vilket går att härleda till att foten har ett ökat tryck och belastning jämfört med andra fötter. Vanligtvis drabbar sesamoidit idrottare, såsom löpare eller dansare, som har en hög kraftöverföring på stortåleden. Även stressfraktur i sesambenen måste vi utesluta, då den skadan har liknande symptom men längre läkningstid och behov av mer avlastning. Grundläggande behandling av  sesamoidit  är individuellt anpassade skoinlägg med tydlig avlastning för stortåns grundled, både med underliggande avlastning och stöd för inre mellanfotsbenet i anslutning till hålfoten. Skor med vridstyv sula och främre avrullning underlättar för att kunna promenera och avlastar foten så att den hinner återhämta sig.   

Specifika produkter från TeamOlmed  

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av sesamoidit. Både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna produkter finns i sortimentet. Som standardprodukter använder vi bland annat Softwalk skoinlägg, inlägg med dämpning för Hallus rigidus samt anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. Är du i behov av andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet.