Ledbandsskada

Symptom på ledbandsskada

Knäts sidoledband, kollateralligamenten, förhindrar att knät blir instabilt i sidled vid utsträckt ben. Vid en ledbandsskada blir det inre eller yttre ledbandet drabbat. Vanligtvis är det det inre mediala ligamentet som blir skadat i samband med vridning och tung belastning. Som ett resultat av fall eller kollision och yttre våld från utsidan kan det mediala ligamentet också få skador. Laterala ligamentsskador är mer ovanliga och uppkommer vid våld mot knäts insida. Men det är inte ovanligt att även knäts korsband, framförallt det främre korsbandet, samt menisk blir skadade samtidigt. Blödningar i den skadade vävnaden gör att knät svullnar, vilket ger inskränkt rörlighet och lokal smärta. Smärtan blir mer intensiv vid tryck mot skadat område. Även omfattning och kombinationer av skador påverkar symptombilden.

Behandling av ligamentsskador

I den akuta fasen vid en ledbandsskada gäller kompression med elastisk linda och högläge i 30 min och sedan minskad kompression. Efter det rekommenderas vila i 1–2 dagar innan belastningsträning kan sätta igång tillsammans med en stabiliserande ledad knäortos. När svullnaden har minskat är det koordination och stabilitetsträning tillsammans med en mjuk knäortos som ger stegvis ökad kontroll. Emellertid leder mediala kollateralligamentskador sällan till operation. Dock är det en vanligare åtgvid lateral skada.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av  ledbandsskada. Vi har flera modeller av ortoser att välja mellan och du kan enkelt beställa dem i vår  webshop  eller köpa dem hos din lokala Teamolmed klinik/butik. För andra individuellt utprovade produkter  är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet och boka en tid.