Hallux rigidus

Symptom på Hallux rigidus 

Hallux rigidus är en benämning för stel stortå. Detta beror på att man har en minskad rörlighet i stortåns grundled. Den vanligaste orsaken till hallux rigidus är artros som successivt förstör ledytan och därmed minskar rörligheten i stortån. Kan även orsakas av trauma eller infektion.  

När rörelseförmågan i stortåns grundled blir inskränkt så påverkar detta gångförmågan. Vanligtvis får man ont efter aktivitet, så kallad vilovärk, men det kan även förekomma smärta vid belastning och då framför allt vid avveckling av steget. Som kompensation för rörelseinskränkningen och smärtproblematiken lägger man ofta mer belastning på utsidan av foten. Detta kan leda till följdbesvär så som ont i knä, höft eller rygg.  

Även svullnad och rodnad kring leden förekomma vilket i sin tur kan ge tryckproblematik från skor över stortåleden.

Behandling av Hallux rigidus 

Behandling av Hallux rigidus fokuserar oftast på smärtlindring, både vid vilovärk och belastningssmärta. När leden har en inskränkt rörlighet så finns det inget annat sätt än operation för att förbättra sin rörlighet. Då operation ofta är en sista utväg så finns andra behandlingsmetoder för att underlätta gång och ge smärtlindring. Det finns flertalet ortopedtekniska lösningar för detta. Det effektivaste är att förse en befintlig sko med en stelare sula för att underlätta avrullningen alternativt använda en sko med rullsula. Är artrosen mer utbredd i foten kan även individuella inlägg behövas.  

Specifika produkter från TeamOlmed 

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av Hallux rigidus, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Som standardprodukt använder vi bland annat inlägg med eller utan dämpning, och anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.