Benprotes

Majoriteten av dem som av olika skäl har genomgått en benamputation blir erbjudna möjligheten att få en benprotes som hjälpmedel i vardagen. En protes är alltid individuellt utformad och anpassad. Hur den ska se ut och vilka funktioner den har beror på dina förutsättningar och din aktivitetsnivå. Om du har kunnat gå några månader innan operationen har du goda förutsättningar att kunna lära dig att gå med en benprotes. Det krävs dock mycket kraft, tålamod och övning.

Tiden efter operation

Hur din benprotes kommer att se ut beror på vilken nivå du blivit amputerad. Amputationsnivån bestämmer läkaren utifrån hur mycket av vävnaden som är skadad. Och även om det finns tillräcklig blodcirkulation till amputationssåret för att det ska kunna läka. Läkaren försöker i de flesta fall operera under knät, s k underbensamputation (transtibial amputation). Ibland måste läkaren operera på en högre nivå, alltså ovanför knät, s k lårbensamputation (transfemoral amputation) för att vara säker på att såret ska läka. Det finns benproteser för alla amputationsnivåer. Det är dock enklare och kräver mindre energi att lära sig att gå med en benprotes om du har ditt egna knä kvar.

Det tar oftast några veckor, ibland även månader innan du kan börja använda en benprotes. Men direkt efter din amputation påbörjar man sårbehandling som främjar läkning och skapar förutsättningar för en protes. Initialt får du ett hårt förband (Össur rigid dressing) som skyddar och håller din amputationsstump/ben rakt. Ibland kan man få ett gipsförband eller en sträckskena. Behandlingen varierar mellan olika sjukhus i landet.

Nästa steg i behandlingen är att få bort svullnaden runt amputationssåret och att amputationsstumpen/benet får en bra form för en protes. Då provar man ut en kompressionshylsa som kallas ”Liner”  efter den storlek som amputationsbenet har just då. Ibland får man byta storlek på liner för att bibehålla bra kompression. Är målet att använda protes och att återfå en funktionell gång är det extra viktigt att bibehålla rörlighet och styrka i de muskler och leder som finns kvar. Det finns fysioterapeuter som kan hjälpa dig med övningar och ge råd om hur du bäst tränar.

Protestillverkning

När protesbedömningen är gjord tillsammans med dig och teamet, blir du kallad till en av TeamOlmeds ortopedtekniska verkstäder. Här påbörjar vi tillverkningen av din första protes efter just dina förutsättningar och aktivitetsnivå.

På TeamOlmed använder vi  idag en metod som kallas” Direct Socket”. Det innebär att vi gjuter hylsan direkt på din stump, vilket ger en väldigt god passform. För dig som patient tar ett sådant besök ca 3 timmar, och protesen blir oftast färdig samma dag. Ibland använder vi en mer traditionell gipsavgjutning eller 3D-scanning av din stump.

I samband med tillverkningen får du provgå och utvärdera protesen. När amputationen är ny ändrar oftast stumpen volym och form och man behöver gå in protesen vilket innebär att man får göra om hylsan och ändra inställningar oftare i början. Med din första protes tränar du oftast på en Gåskola, där du får professionell hjälp från fysioterapeuter med övningar. Du får även stöd för att bli trygg med att gå med protes. Ibland finns även ortopedingenjörer på plats och kan på plats göra de justeringar som behöver bli gjorda. När du känner dig trygg och redo får du ta med protesen hem.

När man är nöjd med inställningarna finns det möjlighet för de som vill att få en kosmetik till protesen. Det innebär att man tillverkar eller beställer ett ytterhölje som gör att protesbenet får ett mer naturligt utseende.