Benprotes

Majoriteten av dem som av olika skäl har genomgått en benamputation blir erbjudna möjligheten att få en benprotes som hjälpmedel i vardagen. En benprotes är alltid individuellt utformad och anpassad. Hur den ska se ut och vilka funktioner den har beror på förutsättningar och aktivitetsnivå. Det finns goda förutsättningar att kunna lära dig att gå med en benprotes. Det kräver dock mycket kraft, tålamod och övning.

Tiden efter operation

Hur din benprotes kommer att se ut beror på vilken nivå du blivit amputerad. Det finns benproteser för alla amputationsnivåer.

Det tar oftast några veckor, ibland även månader innan du kan börja använda en benprotes. Men direkt efter din amputation påbörjar man sårbehandling som främjar läkning och skapar förutsättningar för en protes. Behandlingen varierar mellan olika sjukhus i landet.

Nästa steg i behandlingen är prova ut en kompressionshylsa som kallas ”Liner” efter den storlek som amputationsbenet har just då. Ibland får man byta storlek på liner för att bibehålla bra kompression. Är målet att använda protes är det extra viktigt att bibehålla rörlighet och styrka i de muskler och leder som finns kvar. Det finns fysioterapeuter som kan hjälpa dig med övningar och ge råd om hur du bäst tränar.

Protestillverkning

På TeamOlmed påbörjar vi sedan tillverkningen av din första protes efter dina individuella förutsättningar och din aktivitetsnivå. Ortopedingenjören kan använda olika mätmetoder för att ta mått för proteshylsan.

Om förutsättningarna finns använder vi en metod som kallas” Direct Socket”. Det innebär att vi gjuter hylsan direkt på din stump, vilket ger en väldigt god passform. Med denna teknik öppnas möjligheten att komma igång med protesutbildningen direkt efter protesanpassningen, eftersom mätning och passning sker på en och samma dag. Detta gör också att du som patient får färre resor till och från kliniken i samband med mätning och tillverkning/passning. Vi strävar också efter att du som patient är delaktig i hela processen för att leverera bästa möjliga resultat.

Oavsett om du genomgår en amputation – eller redan har blivit amputerad – har du förmodligen många frågor. Du är välkommen att kontakta oss så hjälper vi så gott vi kan med information och support. Ibland är det bra och hjälpsamt att prata med någon i samma situation och vi hjälper dig gärna att komma i kontakt med andra som varit med om en amputation.

Våra kliniker & butiker Kontakta oss