Bäcken Archives - TeamOlmed

Ont i bäckenet

Foglossning

Symptom på foglossning

Vid graviditet ökar rörligheten i bäckenets leder och fogar. Anledningen är att barnet lättare ska kunna passera igenom vid födseln. Det är vanligt att gravida får molande, huggande eller ilande smärta i korsrygg, höfter eller blygdben. Undvik de rörelser och aktiviter som gör ont, men fortsätt att vara så aktiv som möjligt.

 

Behandling av foglossning

Vid bäckensmärta, foglossning, kan vi bidra med en ortos, ett bälte som spänns över bäckenet för att stabilisera och på så sätt minska smärtan. Det finns olika modeller, så det gäller att välja den som passar din kropp och dina förutsättningar bäst.

Bråck

Symptom

Bukväggsbråck är relativt vanligt förekommande, en av fyra män drabbas av ljumskbråk någon gång i livet. Bråcket ser ut som en rundad bula på huden och beror på att bukväggen är försvagad och fettvävnad/tarm trycks igenom. Bukväggsbråck försvinner inte av sig själv, utan måste opereras om det ger besvär.

Ortopedteknisk behandling

Det finns speciella ortoser –bråckbandage, som håller emot på utsidan av huden och kan på så sätt förhindra att bråcket kan tränga ut igenom bukväggen. Ortosen förhindrar att ditt bråck blir större samt minskar besvär/obehag. Det finns olika ortoser beroende av bråckets typ och lokalisation. Kontakta oss gärna för ytterligare råd och hjälp.