Torrsprickor

Symptom på torrsprickor 

Torrsprickor, eller självsprickor som vi också kallar det, uppstår genom att huden torkar ut. Risken ökar under vintern då det är kall och torr luft ute. Det är vanligt att få torrsprickor på undersidan av häl, oftast längs med kanten, och under stortån. Även handflatan och fingertopparna är mer utsatta än andra delar av kroppen. Huden är ofta lite tjockare på dessa ställen. I vissa fall blir sprickorna djupa och kan därmed vara smärtsamma. Djupa sprickor är mer svårläkta och det är viktigt att behandla i tid. 

Behandling av torrsprickor 

Främsta behandlingen av torrsprickor är att undvika att huden blir torr. Detta gör du genom att smörja in utsatt område med en fet kräm samt undvika att torka ut huden genom upprepad tvätt. Självsprickor på häl kan vara hjälpta av inlägg för att hålla ihop hälkudden och därmed minskar risken för att sprickorna går upp ytterligare vid belastning. Vi rekommenderar skor med hel hälkappa. I vissa fall kan även en hälstrumpa med silikon vara till hjälp för att bevara fukt och hålla ihop hälkudden.  

Specifika produkter från TeamOlmed  

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av torr- och självsprickor, både standardprodukter och individuellt framtagna produkter. Som standard använder vi bland annat Allpresan – Diabetic Intensiv salva, Erimed prefeet heelpad och SoftWalk-inlägg. Önskar du hjälp med individuella inlägg rekommenderar vi att du bokar en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.