Haglunds häl

Symptom på Haglunds häl  

Haglunds häl är ett besvär som beror på tryck och överansträngning av hälsenans infästning mot hälbenet. Detta skapar pålagringar på hälbenet och en slemsäcksinflammation som orsakar svullnad och smärta.  Över tid kan förhårdnader på hälen uppkomma som förvärrar besvären. Tydliga symptom på att du har Haglunds häl är att du får smärta på baksidan av hälen vid tryck samt att du sliter nya skor kraftigt i bakkappan. I vissa fall till den nivå att du själv får skavsår på hälen. Även morgonstelhet i nedre delen av hälsenan, rodnad på hälen och smärta vid lätt palpation bör vara en varningssignal.   

Behandling av Haglunds häl  

Problemen avtar inte av sig själv utan behöver avlastning. Det krävs parallella åtgärder för att bli bra. När hälsenan är irriterad och svullen blir den stramare och svår att sträcka ut fullt.  Jobba därför med rörlighetsträning utan att belasta för mycket. Det är även bra att göra detta innan du ställer dig upp på morgonen eller efter att ha suttit en längre tid. Använd skoinlägg eller en hälkil i dina skor för att minska kraftig sträckning av senan vid belastning.  För inte skapa en benlängdsskillnad behöver du använda inlägg eller kil till bägge fötterna.  Det är också bra att lästa ut bakkappan på den sko som det berör. Eller köp skor med vadderad bakkappa för att minska tryck.  I vissa fall kan en prefabricerad eller individuell hälkopp avlasta besvären. 

Specifika produkter från TeamOlmed  

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och vi har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av Haglunds häl, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Som standardprodukt använder vi bland annat stabilt  Sport- och fritidsinlägg, Hälsporreinlägg, HD Heel cup, Erimed perfeed heelpad och anpassade skor. Behöver du individuellt utformade skoinlägg eller hälkopp kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.