Direct socket

Direct socket – ny hylsa på en dag

Många protesanvändare kommer förmodligen att kunna se fördelen med att kunna få en helt ny hylsa på en dag. Det gör vi på TeamOlmed också, och det är därför alla våra ortopedingenjörer är utbildade i att göra Direct socket, som är ett speciellt sätt att tillverka benproteshylsor.

Vad är Direct socket?

Direct Socket, även kallad DS, är en teknik där vi gjuter benproteshylsan direkt på en liner som sitter på benstumpen. En av de stora fördelarna med denna teknik är att vi kan gjuta och justera på en och samma dag. Ingen testhylsa behövs och väntetiden blir minimal.

Själva hylsan är gjord av antingen kol-, glas- eller basaltfiber som till en början påminner om ett tygliknande material i flera lager, men under processen tillsätter vi ett härdande material så att hylsan blir hård. Du kan se hur vi utför tekniken på en benamputerad i videon här.

I processen är patientstolen ett viktigt verktyg då den gör att patienten kan sitta eller ligga bekvämt och säkert under tiden som ortopedingenjören arbetar med tillpassningen.

Nu även till lårbensproteser

Till en början användes DS-tekniken för att tillverka hylsor till underbensamputerade, men nu är tekniken vidareutvecklad och även lårbensamputerade kan använda den. Tekniken varierar något beroende på om det är för underben eller lårben. TeamOlmeds ortopedingenjörer är utbildade i båda teknikerna, så alla kan känna att de är i trygga händer när de kommer till någon av våra kliniker.

Passar Direct socket för alla?

Som med de flesta tekniker kommer vissa att ha mer glädje av Direct socket än andra. På TeamOlmed ser vi alltid till individen och i samråd med patienten, och i vissa fall annan vårdpersonal, kommer vi fram till vad som passar individen bäst.

Dock kommer DS-tekniken att kunna användas för de flesta amputerade. Om du är van vid en annan typ av hylsa kan det kräva lite tillvänjning vad gäller balans och muskelkontroll i början. Om du undrar om Direct Socket är något för dig är du alltid välkommen att prata med din ortopedingenjör om det.