Hammartå

Symptom på hammartå

Hammartå är en framfotsdiagnos som kan drabba en enskild eller flera tår, dock är det en mer sällan förekommande diagnos för stor- och lilltån. Hammartå är en vanlig diagnos, framförallt bland äldre personer. Orsaken är en obalans i muskulaturen av tåns ovan- och undersida som skapar en klotå-form. De som drabbas är vanligen extra strama i muskulaturen och har i många fall ett nedsjunket främre fotvalv. Som ett resultat av detta medför ofta hammartå besvär med förhårdnad, skav och smärta på tå-topparna. Alltså kan tån även upplevas som mer böjd om man får mycket svullnad och rodnad efter tryck från skon. Orsaken är ofta användning av skor med hårt eller trångt utrymme vid tårna.

Behandling av hammartå

Hammartå kräver ofta en individuell bedömning för att behandlingen ska bli optimal. Vid långt gångna besvär kan kirurgi vara den enda adekvata behandlingen. Men innan dess bör du även testa konservativa alternativ. Om besväret inte är allt för allvarligt kan du själv göra en del. Att stretcha tårna kontinuerligt kan öka rörligheten och att använda skoinlägg med rätt pelott lyfter främre valvet och minskar på klotå-formen. Sedan finns det även tåledskuddar och skor som är extra anpassade för att minska belastningen på tårna. Men om du har förhårdnader på tån kan du fila bort dem eller besöka en fotterapeut.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av hammartå, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. De standardinlägg vi använder är bland annat Softwalk skoinlägg, lösa klisterpelotter, tåledskudde (tåbanan) i silikon och anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via webbokningen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop