Hammartå - symtom och behandling | TeamOlmed

Hammartå

Vad är hammartå?

Hammartå innebär att tå 2,3 eller 4 är böjd. Det finns olika varianter men den vanligaste typen kallas hammarfå i folkmun. En krökt tå skapar en kloliknande form och kan skapa ett smärtsamt eller obehagligt tryck och skav mot skon. Förhårdnader brukar också uppstå som i en förlängning kan ge liktorn. Vissa får hammartår sekundärt till stram muskulatur, svag balans, reumatism, motorisk neuropati.

Symptom på hammartå

När det gäller hammartå finns det inga direkta symptom som vid en sjukdom. Symptomet är den böjda tån och smärtan som tillkommer. Tån kan upplevas som mer böjd om man får mycket svullnad och rodnad efter tryck från skon.

Behandling av hammartå

Om besväret inte är allt för allvarligt kan du själv göra en del. Börja med att använda skor som inte är trånga framtill. Då minskar trycket på tån, vilket minskar smärtan. Du kan också använda en pelott, som är en framfotsavlastning som finns på flertalet skoinlägg.

Du kan även lindra tillståndet genom stretching av tårna. Om du har förhårdnader på tån kan du fila bort dem eller besöka en fotterapeut. Om besvären inte avhjälps så och blir värre så kan detta opereras men resultatet är varierande från fall till fall beroende på förutsättningar.

Behandling hos TeamOlmed

Du är välkommen till oss på TeamOlmed om du har hammartå. Vi är Sveriges största ortopedtekniska företag med erfarna specialister. De har mångårig erfarenhet och breda kunskaper av både hammartå och andra rörelserelaterade besvär.

Vi kan anpassa skoinlägg med rätt storlek och placering på pelotten men även instruera hur du använder andra avlastande hjälpmedel. Vi har stort utbud av skor som är fördelaktiga för hammartår.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

 

Med anledning av Covid-19

Läs mer