Reumatism - symptom och behandling | TeamOlmed

Reumatism

Orsaken till reumatism är oklar, tyvärr drabbas kvinnor av reumatism i större omfattning än män. Vid reumatism, reumatoid artrit, uppstår ofta inflammationer i kroppens leder. Inflammationer kan leda till smärta och stelhet. Vanligen behandlas dessa genom medicinering och går då oftast tillbaka, men kan senare uppstå på nytt igen.

Symptom på reumatism

Reumatism är en kronisk inflammation i en eller flera av kroppens leder. Smärta och stelhet hör till sjukdomen. Symptomen är ofta värst på morgonen, eller vid långa stunder av stillasittande. Ofta är det mer än bara en led som är drabbad, till exempel kan alla lederna i handens fingrar vara drabbade av reumatism. Med reumatism kan det vara smärtfyllt att belasta de leder som är drabbade, men viljan för aktivitet kan fortfarande vara stor.

Behandling mot reumatism

Ofta behandlas reumatism med antiinflammatoriska mediciner och smärtstillande tabletter. Man kan t.ex. få kortisontabletter som verkar inflammationsdämpande.

Team Olmed har hjälpmedel som kan underlätta för personer som har smärtor och stelhet på grund av reumatism.

Skor och inlägg

TeamOlmed erbjuder sulor och inlägg till skor som gör att smärtan vid reumatism kan minskas. Vi erbjuder en så kallad stel sula, som byggs in i skon. Denna ska underlätta och avlasta smärtan vid reumatism i till exempel fötterna, knäna eller höften. Ett annat fint hjälpmedel från TeamOlmed är vårt breda urval av specialtillverkade skor. Vi har olika modeller av skor, från vanliga joggingskor, till lätta sommarsandaler. Vi hjälper till att hitta precis den sko som passar för foten, och de besvär du har. Om man inte har så stora besvär kan det hjälpa med inlägg eller sula, och man får också hjälp med att hitta rätt modell för just de besvär man har.

Om rörligheten i foten har påverkats, vilket kan uppstå i ett senare skede, rekommenderas ofta skor med stel sula för att minska smärta. För att uppnå stel sula erbjuder vi skor med inbyggd stel sula, vi kan också bygga om skor eller så kan en tunn sula i kolfiber som stoppas i skon vare ett alternativ.

Ortos mot reumatism

Ett annat bra alternativ som TeamOlmed har att erbjuda vid reumatism är en så kallad ortos. Det är en slags stödbandage, som stöttar och avlastar den onda leden. Reumatism kan ge felställningar i lederna, men vid användning av en ortos kan man motverka att lederna blir felställda, och samtidigt få smärtlindring. Vår specialistgrupp arbetar hela tiden med att förbättra ortoserna, och målet är att kunna ge ett så gott hjälpmedel som möjligt. Vi har redan en rad olika ortoser, som hjälper vid reumatism och artros, genom att avlasta leden och stötta upp musklerna. Då handfunktionen ofta kan vara påverkad så ser vi på Teamolmed till att ortos eller hjälpmedel ska vara lätta att ta på och använda självständigt.

 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Tillstånd & diagnoser

Med anledning av Covid-19

Läs mer