Foglossning | Symptom & behandling | TeamOlmed

Foglossning

När du blir gravid är det mycket som händer med din kropp. En helt ny människa ska utvecklas och din kropp behöver anpassa sig för att detta ska kunna ske och för att i slutändan kunna gå igenom en förlossning.

Ett av de viktigaste momenten för din kropp är att göra bäckenet rörligare. Bäckenet vidgar sig och blir mer flexibelt i sina leder för att kunna möjliggöra att en förlossning ska kunna ske och att barnet ska kunna komma igenom bäckenet. Denna process kallas för foglossning och många upplever det som väldigt smärtsamt.

Symtom på foglossning

Det är olika hur mycket besvär man får av sin foglossning, en del känner enbart en molande värk som upplevs besvärande men ändå uthärdlig. Andra kan få en form av huggande smärta eller ilningar som känns runt bäckenet, men som även kan stråla ned i skinkan, ljumskarna, blygdbenet eller låren. En del får stora problem av sin foglossning och får svårt att gå, röra sig och att böja sig.

Behandling av foglossning

Det finns dock en del man kan göra för att lindra sin smärta och underlätta för sin kropp under den jobbiga tiden med foglossning. Hos TeamOlmed finns hjälpmedlet ortos som är ett bälte som spänns över bäckenet för att avlasta och stabilisera bäckenet. Det finns en del olika varianter och för att få så stor hjälp som möjligt av sin ortos är det viktigt att du använder ett bälte som passar just din kropp.

Man kan promenera i lugnt  tempo och behöver man sitta en längre stund kan man försöka tänka på att ändra ställning ofta. Viss rörelse är bra, trots att det gör ont, för att bibehålla styrka i rygg och mage som i sin tur kan hjälpa till att avlasta bäckenet.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop

Med anledning av Covid-19

Läs mer