Foglossning

Symtom på foglossning 

När du blir gravid är det mycket som händer med din kropp. Din kropp ska utveckla och skapa en helt ny människa och din kropp behöver anpassa sig för att detta ska kunna ske och för att i slutändan kunna gå igenom en förlossning. Ett av de viktigaste momenten för din kropp är att göra bäckenet rörligare. För att detta ska ske utsöndrar kroppen ett hormon som heter relaxin. Tack vare hormonet vidgar sig bäckenet och blir mer flexibelt i sina leder och fogar. Att bäckenet vidgar sig möjliggör att barnet kan komma igenom bäckenet vid förlossningen. Det är detta vi vanligen kallar för foglossning och tillståndet hänvisar till bäckensmärta.

Det är olika hur mycket besvär man får av sin foglossning, en del känner enbart en molande värk som kan vara besvärande men ändå uthärdlig. Andra kan få en form av huggande smärta eller känner av ilningar runt bäckenet, men som även kan stråla ned i skinkan, ljumskarna, blygdbenet eller låren. En del får stora problem av sin foglossning och får svårt att gå, röra sig och att böja sig. Smärtan tilltar ofta allteftersom dagen går.

Behandling av foglossning 

Det finns dock en del man kan göra för att lindra sin smärta och underlätta för sin kropp under den jobbiga tiden med foglossning. Vi rekommenderar ett bäckenbälte för att avlasta och stabilisera bäckenet. Bältet fäster du runt höfterna och anpassar enkelt med kardborreband. Skor med bra stötdämpning kan minska belastningen på ländryggen och på så vis lindra smärtan.

Viss rörelse är bra, trots att det gör ont, för att bibehålla styrka i rygg och mage som i sin tur kan hjälpa till att avlasta bäckenet. Promenera i ett lugnt tempo och tänk på att ändra ställning ofta vid långvarigt sittande. Man bör undvika tunga lyft, böja sig mycket framåt och sitta med benen i kors.

Specialiserade produkter från TeamOlmed 

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av foglossning/bäckensmärta, både standardprodukter och individuellt anpassade. För standard produkter använder vi bland annat ett bäckenbälte eller skor med bra stötdämpning. Vid utprovning eller frågor kring individuellt utprovade/framtagna produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet. 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop