Armprotes

Ortopedingenjörer och tekniker i vårt team inom armprotes är specialister. Teamet är en resurs för samtliga kliniker inom TeamOlmed. På så sätt kan vi erbjuda spetskompetens lokalt i alla våra kliniker och regioner. Vi arbetar med den senaste tekniken och vi försörjer både vuxna och barn med proteser. TeamOlmed arbetar dessutom aktivt för att utveckla protestekniken genom att medverka i och vara en del av de globala nätverk där utveckling och forskning inom armprotesområdet sker.

Armproteser

Oavsett vad din upplevelse är med arm- eller delhandsproteser, så vet vi att det kan vara utmanande att försöka klura ut vilka av alla alternativ som kan vara tillgängliga för dig. Klicka på länken nedan för att titta på olika video kring vilka olika alternativ som finns tillgängliga och vilka vi på TeamOlmed erbjuder.

Video om armprotes

Orsak till avsaknad av övre extremitet

Amputation eller avsaknad av övre extremitet är oftast till följd av en skada eller medfödd, så kallad dysmeli. Amputationsnivån kan varierar från enskild fingeramputation till helarmsamputation.

Protesförsörjning

När protesen ersätter en viktig funktion kan vi göra en konventionell protes som styrs med vajer eller en elektrisk protes där rörelserna styrs av elektroder. Om armprotesen är av rent kosmetiska skäl kommer vi att lägga fokus vid att göra den så verklighetstrogen som möjligt och med lägsta möjliga vikt. Förutsättningarna för protesförsörjning kan skilja sig åt beroende på amputationsnivå och det finns ett antal varianter av proteskonstruktioner. Här har du som protesbrukare möjlighet att tillsammans med din ortopedingenjör diskutera och prova olika alternativ för att hitta vad som fungerar bäst för just dig.

Olika typer av proteser

Kosmetisk protes - Återställer i första hand utseendet efter en amputation eller en medfödd missbildning. Den är ofta lätt att sätta på och har en relativt låg vikt. Den kan vara viktig för att kompensera för den vikt man förlorat och på så sätt underlätta balansen i kroppen.

Myoelektrisk protes - Styrs genom att man känner av de svaga elektriska signaler som skapas när man spänner muskler i armstumpen. Så kallade myoelektroder känner av signalerna och man kan styra exempelvis öppning, stängning och rotation av en elektrisk proteshand. På mer avancerade proteshänder kan även enskilda fingrar styras individuellt och man kan växla mellan olika grepp.

Kroppsdriven protes - En annan typ av protes är vad som kallas kroppsdriven. Den styrs genom att man överför rörelsekraft från kroppen via en vajer till någon typ av proteshand eller gripdon.

Speciella aktivitetsproteser - Ofta ett komplement till den ordinarie protesen. De är konstruerade för att optimera en speciell aktivitet som exempelvis styrketräning, skidåkning, paddling eller andra typer av aktiviteter.

Osseointegrerade proteser - Proteser som är skelettförankrade med titanskruv.

Armprotessektionen

TeamOlmed har avtal med åtta sjukvårdsregioner i Sverige. Som patient kan du även komma för protesförsörjning via specialistremiss.