Tennisarmbåge

Symptom på Tennisarmbåge 

Vid tennisarmbåge, även känd som lateral epikondylit, är ett muskelfäste inflammerat i höjd med armbågen. Symptom visar sig som smärta strax nedanför armbågen när armen eller handen utsätts för vissa rörelser. Det är också vanligt med en viss stelhet och svaghet. Skillnaden mellan tennis- och golfarmbåge är var inflammationen sitter. Vid tennisarmbåge är det yttre, laterala muskelfästet inflammerat, medan vid golfarmbåge finns skadan på det inre, mediala. Denna typ av inflammation beror på att musklerna har överansträngts, vanligtvis musklerna i händer och handleder. En överansträngning kan ske vid sportutövning, exempelvis tennis, eller andra aktiviteter som målning. Tillståndet är ofta väldigt smärtsamt och begränsande.  

Behandling av tennisarmbåge 

Problemen med en tennisarmbåge kommer ofta smygande, varför man ska försöka vara uppmärksam på kroppens signaler. En mild variant av tennisarmbåge kan läka ut av sig själv om belastningen minskar och man äter receptfria läkemedel mot inflammation. Oftast behöver man dock behandla en tennisarmbåge. Behandlingen består av, förutom det som tidigare har nämnts med avlastning och antiinflammatoriska läkemedel, även av fysioterapi och ortosanvändning. Fysioterapi hjälper muskeln att öka dess flexibilitet och styrka lindrar därför smärtan och ökar rörligheten. 

Den ortos som finns för att avlasta samt påskynda läkning av tennisarmbåge är ett så kallat epikondylitbandage. Denna ortos uppgift är att hjälpa till att avlasta den inflammerade muskeln genom att minska belastningen på muskelfästena samt hjälpa till så att muskeln befinner sig i ett läge där den inte smärtar. På så sätt får de inflammerade muskelfästena chans att återhämta sig under mindre belastning. Detta påskyndar läkningen samtidigt som det under läkningsprocessen även blir mindre smärtsamt. Ortosen ställs in med hjälp av kardborrband för att den ska passa alla.   

Specifika produkter från TeamOlmed 

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av tennisarmbåge. För individuellt utprovade produkter är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet 

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop