Korsbandsskada

Symptom på korsbandsskada

I knät finns ett främre och ett bakre korsband. Dessa har i uppgift att stabilisera knät och motverka översträckning och rotation i underbenet. Vid olycka i samband med idrott är det inte ovanligt att ett korsband blir skadat, framför allt det främre. En korsbandsskada drabbar kvinnor i högre grad.

Det finns olika typer av skador, den enklaste typen är en översträckning av knät som kan innebära en stukning. En stukning ger omgående smärta och beroende på graden av stukning varierar möjligheten att belasta på benet. Efter några minuter brukar knät svullna upp och detta blir tydligast märkbart i knävecket och under knäskålen. Återkommande stukningar är vanliga i upp till 4 veckor efter den  ursprungliga skadan och därför bör varje stukning bli noggrant behandlad.

Ett korsband kan också gå delvis av (partiell ruptur), och oavsett om det är främre eller bakre korsbandet är detta en allvarlig skada, som oftast är svår att skilja från total ruptur i kliniska tester. I samband med skadan och den omedelbara smärtan är upplevelsen i knät att någon river itu ett tygstycke. Smärtan är kraftfull och det är svårt att belasta på benet, en lokal smärta sitter ofta i knävecket. Efter några minuter kommer svullnaden, och det är först efter att svullnaden lagt sig som den påtagliga instabiliteten kan märkas.

Ortopedteknisk behandling

Behandling vid korsbandsskada är i första hand rehabiliteringsövningar, men det är vanligt att komplettera med knästöd i form av en ortos. De som drabbats av en total korsbandsskada använder en knäortos vid varje extrem belastning t ex vid skidåkning, tennis eller motocross, och ska ses som en försiktighetsåtgärd. De som blir opererade för korsbandsskada använder en knäortos direkt efter operation för att stabilisera och inte riskera någon ny skada i operationsområdet.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och vi har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av korsbandsskador. För individuellt utprovade produkter såsom en rigid ramortos samt individuella inlägg är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet och boka en tid.