Diabetes

Diabetes är idag en sjukdom som många människor lever med. Diabetes innebär att kroppen klarar inte att ta vara på sockret från maten vi äter, på grund av dålig eller ingen insulinproduktion. Blodsockret kan bli för högt och det mår kroppen inte bra av, bland annat kan diabetiker bli drabbade av diabetesfot. Diabetes kan regleras med ändringar i kosten, eller med mediciner och injektioner av insulin.

Att leva med diabetes

Att leva med diabetes kräver en del planering runt måltider och livsstilen generellt. Stress och fysiskt aktivitet kan ha en effekt på blodsockret, och man måste alltid se till att ha med sig lite mellanmål så inte blodsockret blir för lågt.

Diabetesfot

Om man går med för högt blodsocker för länge kan det påverka blodkärlen i kroppen. Fötterna är speciellt utsatta, och ofta har diabetiker dålig blodcirkulation i fötterna. Det höga blodsockret försvårar och minskar blodflödet ut i de minsta blodkärlen i fötterna, och man kan mista känseln i fötterna i värsta fall. Det kan ha stora konsekvenser, och man kan få stora skador på fötterna. I tillägg till de skador som uppstår, tar det längre tid för sår och skador på fötterna att läka, på grund av den dåliga blodcirkulationen.

 

 

Behandling av diabetesfot

TeamOlmed erbjuder specialutformade skor som förebygger skador, och avlastar foten vid svullnad och skada. Skorna ser även till att skadan inte blir värre och får tid och ro att läkas.

Innan man fått sår eller skador är det bra att ha skor som är bekväma, och som inte klämmer åt. Skorna bör inte ha sömmar som skaver och det är rekommenderat att köpa ett par skor i en större storlek. Om skadan sker, och man får sår och belastningsskador, har TeamOlmed hjälpmedel. Vi har fler olika typer av sulor och inlägg man kan lägga i sin sko, som enkelt avlastar, och fördelar trycket jämnt över foten.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Tillstånd & diagnoser

 

Behandlingssko

Behandlingsskon är en stabil sko eller sandal vars främsta uppgift är att avlasta och minska tryck och skav som kan förvärra sår på fötterna. Den har alltid rullsula, extra volym i tåboxen och möjlighet att anpassas efter behov av volym för foten. Behandlingskon har möjlighet att förses med ett specialbyggt skoinlägg.

Diabeteswalker

En walker är en skyddande plaststövel vars enda syfte är att minimera belastningen av foten vid svårläkta sår. En walker är reglerbar med löstagbar ovan-/framsida och har mycket volym för att kunna rymma en fot som är kraftigt bandagerad. Den har en pump för att kunna reglera trycket i stövelns vaddering. En walker är inte en sko och skall därför inte användas för att förflytta sig längre sträckor.

Diabetes CCO

En diabetes CCO, eller Custom Cast Ortos är en individtillverkad ortos för att avlasta sår, dessa används primärt när det finns deformiteter att ta hänsyn till. CCO byggs antingen i ett glasfibergips eller plast. De byggs likt en stövel för att fördela belastning över hela underbenet.