Metatarsalgi

Symptom på Metatarsalgi

Metatarsalgi är ett samlingsnamn för problematik under den främre trampdynan. Detta involverar ofta smärta eller ömhet i ett eller flera ben och leder samt ömhet under själva trampdynan. Att uppleva en svullnad undertill är vanligt och den kan variera i storlek. Svullnaden gör dels att du kan uppleva som att du går på kuddar samt att det lättare bildas förhårdnader under framfoten som i sin tur ökar besvären.  Besvären brukar tillta med belastningsmängd och går att beskriva som både molande eller skarp. Överansträngning av foten är ofta den utlösande faktorn till metatarsalgi.

Beroende på vilken typ av fot du har så ökar risken för metatarsalgi. En fot som har ett högt fotvalv leder till ökat tryck och belastning under framfoten när vi står och går. En kraftig plattfot skapar däremot rotationer i mellanfotsbenen som i sin tur resulterar i en felaktig belastning.  Besvären kan även uppstå hos dem som har väldigt tunna trampdynor.

Behandling av Metatarsalgi

Ju längre du väntar med att söka vård för dina besvär, desto större och mer svårbehandlade blir de. Vid tidig behandling kan det räcka med att använda stabila skor som har en bra främre avrullning, klisterpelott eller främre trampdynsskydd i silikon. Vid kraftigare besvär så behövs ofta även skoinlägg med främre pelott. Individuella skoinlägg kan du behöva när besvären är återkommande eller tidigare avlastningar inte är tillräckliga. Undvik att använda skor som har en smal läst.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av metatarsalgi, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Som standardprodukter använder vi bland annat Softwalk-skoinlägg, lös klisterpelott, mini-plantar bands och anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. Har du behov av andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.