Golfarmbåge | Symptom & behandling | TeamOlmed

Golfarmbåge

Vad är en golfarmbåge?


Vid golfarmbåge, medial epikondylit, är ett muskelfäste inflammerat i höjd med armbågen. Symptom visar sig som smärta strax nedan armbågen när arm/hand utsätts för vissa rörelser. Skillnaden mellan tennis- och golfarmbåge är var inflammationen sitter. Vid tennisarmbåge är det yttre, laterala muskelfästet inflammerat, medan vid golfarmbåge finns skadan på det inre, mediala. Problemet orsakas av en överbelastning vid exempelvis golfspel och målning.
Hjälpen kan bestå av att man minskar rörelserna i handleden eller att man använder ett epikondylitbandage som avlastar muskelfästet.

Golfarmbåge är, precis som tennisarmbåge, en inflammation i muskelfästena vid armbågen. Tennisarmbåge innebär att inflammationen sitter i de yttre muskelfästena kring armbågen och golfarmbåge är tvärtom, där sitter inflammation i de inre muskelfästena kring armbågen.

Dessa typer av inflammationer beror på att musklerna har överansträngts, vanligtvis musklerna i händer och handleder. En överansträngning kan ske vid sportutövning, exempelvis golf, eller andra aktiviteter som målning. Tillståndet är ofta väldigt smärtsamt och begränsande.

Symtom på golfarmbåge

Problemen med en golfarm kommer ofta smygande, varför man ska försöka vara uppmärksam på kroppens signaler. En mild variant av golfarmbåge kan läka ut av sig själv om belastningen minskar och man äter receptfria läkemedel mot inflammation. Symptom är bland annat smärta, stelhet och svaghet. Oftast behöver man dock behandla en golfarmbåge.

Behandling av golfarmbåge

Behandlingen består av, förutom det som tidigare har nämnts med avlastning och antiinflammatoriska läkemedel, även av stretchning och hjälpmedel. Stretchningen hjälper muskeln att öka dess flexibilitet och lindrar därför smärtan och ökar rörligheten.

Det hjälpmedel som finns för att påskynda läkning av golfarmbåge är så kallad ortos. En ortos, som finns att köpa hos TeamOlmed, uppgift är att hjälpa till att avlasta den inflammerade muskeln samt hjälpa till så att muskeln befinner sig i ett läge där den inte smärtar. I tillståndet för golfarm så finns det en ortos som man fäster strax nedanför armbågen som då trycker ihop musklerna i underarmen en aning, vilket lättar på belastningen i muskelfästena. På så sätt får de inflammerade muskelfästena chans att återhämta sig under mindre belastning. Det påskyndar läkningen av tillståndet samtidigt som det under läkningsprocessen även blir mindre smärtsamt.

En ortos ställer man ofta in med hjälp av kardborrband för att den ska passa alla. Det finns bra beskrivningar av hur en ortos ska sitta vid just golfarmbåge. Har du dessutom fått den förskriven kan de hjälpa dig och visa hur den ska sitta.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop