Severs skada – Apofysit

Symptom för Severs skada – Apofysit

Severs skada, eller Apofysit, är en av de vanligaste orsakerna till att växande barn mellan 8–15 år har ont i hälen. Severs skada är en inflammation i en tillväxtzon på barnens hälar. Intensiv träning utlöser inflammationen samtidigt som barnen fortfarande växer. De som blir drabbade utövar ofta någon form av explosiv idrott som t ex fotboll eller gymnastik.

Severs skada är ett övergående problem som försvinner i samband med att barnen slutar växa. Hälsmärtan hos barnen bli intensiv, men är helt ofarlig. Typiska fynd är tydlig smärta vid hälstående, smärta vid sidokompression av hälen och vanligen också tryckömhet runt hälen. Felställning i fot och underben kan också vara möjliga förklaringar till besvären.

Barn med severs skada apofysit

 

Behandling av Severs skada – Apofysit

Smärtan i hälen kan minska med inlägg eller hälkopp och inläggen ger ofta en direkt smärtlindring vid Severs. Inlägget ska vara uppbyggt med ett stadigt grepp runt hälen, höga kanter (hälkopp) och ett väl anpassat hålfotsstöd. Genom att komprimera mjukdelarna runt hälen ska åtgärden öka hälkuddens tjocklek och ge smärtlindring. Åtgärden ska även minska dragkrafter från hälsenan samt plantarfaschian. På så vis avlastar man trycket på hälbenet vilket resulterar i minskad smärta. Mätningar har visat att tryckminskningen med ett inlägg som är välanpassat till häl och hålfot, är så stor som 25% jämfört med bara en idrottssko. Med bra inlägg möjliggör vi fortsatt delaktighet och underlättar fysisk aktivitet för barnet.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av Severs skada, både utvalda standardprodukter och individuellt framtagna. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet.