Plattfot – Pes plano valgus

Plattfot – Pes plano valgus hos barn och ungdomar

Många barn har mjuka rörliga fötter, ibland uppfattar vi denna mjukhet och rörlighet som att barnet har plattfot. Det medicinska benämningen på plattfot är Pes plano valgus. Vi försöker skilja på låga fotvalv och hälens position. De flesta barn har inga besvär från sina fötter och då räcker det med bra och stadiga skor.

Behandling av plattfot - pes plano valgus hos barn

Men om barnet har besvär från sina fötter kan det bero på flera olika saker. Det kan vara en överrörlighet som påverkar benställningen och foten, som då faller i valgus (inåt) och där även knät följer med inåt, i valgus. Detta kallar man i vardagligt tal för kobenthet. Barnet har ännu inte tillräcklig muskelstyrka att kompensera med.

En annan orsak kan vara kort hälsena, som kan bidra till att hälbenet ställer sig i valgus för att kompensera och ge rörlighet åt foten. Vid tillväxt kan det periodvis vara lite begränsad rörlighet i allmänhet.

Behandling av plattfot – pes plano valgus

För de barn som har besvär med sina fötter kan det hjälpa med inlägg. Inlägg skapar en stabilitet för foten och motverkar att den hamnar i ytterläge vid trötthet. Barnet visar tydlig trötthet/besvär i fötter eller vill inte fortsätta vid aktivitet. Det finns flera olika modeller som provas ut efter barnets fot; smala, breda, mjuka eller lite fastare. Barnfoten är ofta väldigt mjuk och fungerar fint till våra utvalda modeller. Däremot övergår vi till individuellt utprovade inlägg för de större barnen och ungdomarna , då foten får en annan karaktär och inte är lika flexibel.

Specifika produkter från TeamOlmed

TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av plattfot, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Inom standard använder vi bland annat Softwalk skoinlägg och anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via bokningsportalen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmsta TeamOlmed-enhet.