Ortopedteknisk hjälp vid idrottskador

Många av våra medarbetare som arbetar med idrottsskador är själva aktiva och engagerade i olika idrotter. Särskilda behov kan finna på hjälpmedlet, beroende på vilken idrott som avses, vilket vi tar hänsyn till vid val och anpassning. Vi har förmånen att kontinuerligt anlitas av framgångsrika idrottsmän/kvinnor och ledande klubbar, både lokalt och nationellt, inom ett stort antal sporter -välkommen du med!

Idrottsskador

Cecilia Fältskog är legitimerad ortopedingenjör arbetar i Jönköping. Ett av hennes specialistområden är att hjälpa idrottare att hitta det bästa tänkbara hjälpmedel för att de ska kunna fortsätta att träna precis som de e vill.
Cecilia som har en egen bakgrund som idrottare och har tävlat både i JSM och SM i truppgymnastik. Tidigt fick hon uppleva sin första allvarliga skada då hon översträckte sitt knä i en voltlandning. Främre korsbandet gick av, ett ledband töjdes ut och en del av enisken gick söner.. Med en läkareremiss fick hon hjälp av en ortopedingenjör som tillpassade en ortos till knäet, dvs ett skydd för stabilisering av knät. Den första kontakten med ortopedingenjören och ortosen ledde senare till Cecilias yrkesval.

De vanligaste skadorna

Det är mycket vanligt med olika typer av knäskador inom många idrotter och det är viktigt att träna på rätt sätt för att förebygga att dessa uppstår.
Kanske även nåt om förslitningsskador….klurar lite till
Slatter och hälproblem drabbar många växande ungdomar. Det är oftast inte farligt att träna men det kan göra väldigt ont, varför en stödjande eller stabiliserande ortos kan ge lindring.

Vilken behandling får man hos Teamolmed?

Beroende på vilken skada man ådragit sig blir behandlingsåtgärden därefter. Många skador är allvarliga och kräver operation medan vissa skador kan behandlas genom att exempelvis endast köra rehabträning och använda en ortos.
När man träffar Cecilia eller någon annan ortopedingenjör på Teamolmed, är det bra att redan innan tänka igenom i vilka situationer man har problem av sin skada och vid vilka aktiviteter man tänkt att använda en ortos. Du kan komma till Teamolmed både som remisspatient eller privatperson.
Om du behöver ett hjälpmedel i din vardag eller för läkning kan du med en remiss få en ortos med landstingsbidrag. Om ortosen endast behövs för att kunna träna på fritiden räknas det oftast som egenansvar och du kan då behöva bekosta ortosen själv. Oavsett vilket är Teamolmed behjälpligt.

Hur länge ska jag använda ortosen

Det är helt avgörande av skadans omfattning och dina problem hur länge och hur mycket du ska använda din ortos. Detta bedöms individuellt. hur mycket du tränar upp kringliggande muskler.

Beror på ortosen sfte och dina mål Skadeförebyggande träning /Knäkontroll Cecilias bästa tips till idrottande ungdomar – sluta aldrig att träna, det är bra för hälsan.

Att göra förebyggande träning ser till att minska risken för skador. För att förebygga och informera om knäskador har Folksam, SISU och Fotbollsförbundet skapat en App, ”Knäkontroll”. Där finns massor med olika övningar för olika nivåer för att förebygga.... ( Ska klura lite till på detta stycke….mer text)

Ta skadan på allvar

Men, Ceciliai är väldigt bestämd kring att alltid ta en skada på allvar och söka vård. Har du ont eller andra problem ska du alltid kolla vad detta beror på. Kroppen ska ju hålla hela livet!.