Rygg/Bäcken Archives - Teamolmed

Rygg/Bäcken

Besvär med rygg och/eller bäcken kan innebära allt från lättare symptom till mer komplicerade tillstånd där behovet av stabilitet är stort, t ex efter en operation, vid fraktur eller skolios. Vi kan bistå dig med hjälpmedel för alla behov. Läs mer här nedan eller kontakta oss för rådgivning.

Kotkompression

Symptom
Vid kotkompression har en eller flera av dina kotor i ryggraden pressats ihop. Det är oftast äldre som drabbas och i de flesta fall är den bakomliggande orsaken benskörhet, Osteoporos.

Ortopedteknisk behandling
Förutom ökad fysisk aktivitet och behandling mot benskörhet kan man också använda en korsett. Syftet med en korsett är att få en optimal ställning på ryggen och minska smärtan.

Ryggskott

Symptom
Ett ryggskott, akut lumbago, kännetecknas av kraftig smärta som kommer plötsligt – smärtan sitter i ländryggen och i vissa fall kan den stråla ner i benet. Vid ryggsmärta kan omkringliggande muskler bli spända. Detta medför att man känner sig spänd, -smärtan blir värre.

Ortopedteknisk behandling
För att förebygga problemen är det viktigt att träna musklerna som ger bålstabilitet samt att vara allmänt aktiv. Genom att använda en korsett som stabiliserar, ges möjligheten för ryggens muskler att slappna av och bidra till ett snabbare tillfrisknade. En korsett kan också öka dina möjligheter att kunna träna så att du så snabbt som möjligt ska läka.

Foglossning- bäckensmärta vid graviditet

Symptom
Vid graviditet ökar rörligheten i bäckenets leder och fogar. Anledningen är att barnet lättare ska kunna passera igenom vid födseln. Det är vanligt att gravida får molande, huggande eller ilande smärta i korsrygg, höfter eller blygdben. Undvik de rörelser och aktiviter som gör ont, men fortsätt att vara så aktiv som möjligt.

Ortopedteknisk behandling.

Läs mer

Bråck

Symptom
Bukväggsbråck är relativt vanligt förekommande, en av fyra män drabbas av ljumskbråk någon gång i livet. Bråcket ser ut som en rundad bula på huden och beror på att bukväggen är försvagad och fettvävnad/tarm trycks igenom. Bukväggsbråck försvinner inte av sig själv, utan måste opereras om det ger besvär.

Ortopedteknisk behandling
Det finns speciella ortoser –bråckbandage, som håller emot på utsidan av huden och kan på så sätt förhindra att bråcket kan tränga ut igenom bukväggen. Ortosen förhindrar att ditt bråck blir större samt minskar besvär/obehag. Det finns olika ortoser beroende av bråckets typ och lokalisation. Kontakta oss gärna för ytterligare råd och hjälp.