Hand/ Arm Archives - Teamolmed

Hand/ Arm

Tumartros, tennisarmbåge och karpaltunnelsyndrom är några exempel på områden där vi kan erbjuda stödjande och avlastande ortoser. Gemensamt för dessa är att de avlastar och minskar smärtan och underlätta vardagen. Läs mer om olika arm- och handrelaterade problem här nedan. Välkommen att kontakta oss för vidare information.

Tennis och golfarmbåge

Symptom
Vid tennis- och golfarmbåge, epikondylit, är ett muskelfäste inflammerat i höjd med armbågen. Symptom visar sig som smärta strax nedan armbågen när arm/hand utsätts för vissa rörelser. Skillnaden mellan tennis- och golfarmbåge är var inflammationen sitter. Vid tennisarmbåge är det yttre, laterala muskelfästet inflammerat, medan vid golfarmbåge finns skadan på det inre, mediala. Problemet orsakas av en överbelastning vid exempelvis målning eller, inte helt otippat; tennis- och golfspel.

Läs mer

Karpaltunnelsyndrom

Symptom
Symptomen uppstår vanligtvis som domning av armen nattetid. Besväret beror på att medianusnerven, som löper i den trånga karpaltunneln i handleden, kläms ihop. Karpaltunnelsyndrom är vanligast bland kvinnor mellan 40-60 år. Även diabetiker, reumatiker, gravida och personer som utsätts för vibrationer löper ökad risk att drabbas.

Ortopedteknisk behandling
För att hindra inklämning av nerven bör en stel handledsortos användas nattetid. Syftet med detta stöd är att öppna upp karpaltunneln maximalt genom att hålla handleden helt rak.

Tumartros

Symptom
Ett exempel på artros i handen är tumbasartros. Artros i tummens grundled kan uppkomma spontant eller efter en skada tidigare i livet. Vid rörelse och belastning gör det ont.

Ortopedteknisk behandling.
För att minska ledens rörelse och genom detta smärtan, kan en tumortos användas. Det finns många olika varianter av detta hjälpmedel, men syftet är detsamma. Det gäller bara att hitta den modell som passar din hand och ger det stöd som din tumme behöver.